Oostende start met eigen weerbericht

Chef nieuws Bart Coopman van Focus-WTV, weerman Geert Naessens en burgemeester Johan Vande Lanotte presenteren een eigen weerbericht voor Oostende. © HH
Redactie KW

Oostende pakt vanaf donderdag 23 maart uit met een eigen weerbericht voor het weekend. Geert Naessens is de weerman van dienst en het weerbericht zal te zien zijn op Focus-WTV en via de online kanalen van Toerisme Oostende.

Het is een oud zeer: het nationale weerbericht geeft dikwijls een verkeerd beeld van het weer aan de kust. Zo werd vorig jaar in de zomermaanden juli en augustus 558 uren zon gemeten, 94 uren meer dan het jaar daarvoor en maar liefst 176 uren meer dan in Ukkel in dezelfde periode. Daarom pakt Oostende vanaf nu uit met een eigen weerbericht. Geert Naessens, de vaste weerman van Focus-WTV, staat in voor de voorspellingen voor het weekend. Hij kan zich baseren op de gegevens van het KMI en van Kustweerbericht.be van het Agentschap Maritieme Dienstverlening van de Vlaamse overheid.

Het weerbericht zal vanaf 23 maart elke donderdagavond te zien zijn in de avondlus van Focus-WTV, kort na het West-Vlaamse weerbericht. Zo worden een kleine 200.000 West-Vlamingen bereikt. Daarnaast zal het te zien zijn via de website visitoostende.be, de Facebookpagina en de mailings van Toerisme Oostende. Het beknopte weerbericht legt de link met evenementen die dat weekend zullen plaatsvinden in Oostende. “Bij mooi weer leggen we de focus op buitenactiviteiten, terwijl we bij mindere voorspellingen graag uitpakken met culturele en andere indoor activiteiten”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “Let wel: onze info wordt aangepast aan het weerbericht en niet omgekeerd.”

“Microklimaat”

“De kust heeft een eigen microklimaat“, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “Het weerbericht is een belangrijk gegeven in onze toeristische aantrekkingskracht. Mensen zijn ontgoocheld als ze naar de kust komen en het weer er minder goed is dan voorspeld, maar ook als ze niet naar de kust zijn gekomen, terwijl het hier wel mooi weer was. Het is niet essentieel of het mooi weer is of niet, want in Oostende is altijd iets te beleven. Het is wel belangrijk dat het weer zo goed mogelijk wordt voorspeld en dat je weet of je een paraplu moet meebrengen dan wel strandkledij.”

“We merken nog al te vaak een correlatie tussen slechte weersvoorspellingen voor het weekend en schoonmoeders die dat weekend begraven worden, waardoor een verblijf aan de kust geannuleerd wordt”, vertelt directeur Peter Craeymeersch van Toerisme Oostende. “We focussen niet alleen op de voorspelling, maar zullen die updaten op de website en ook het actuele weer tonen. Ons weerbericht wordt ook ter beschikking gesteld aan hoteliers, die het op hun website kunnen plaatsen.”

“Weer is informatie”

“Voor dit seizoen geven we de exclusiviteit van een eigen weerbericht aan Oostende”, aldus chef nieuws Bart Coopman van Focus-WTV. “Volgend jaar zien we dan wel weer. Maar de vraag kwam van Oostende en we zagen er onmiddellijk de meerwaarde van in. Weer is informatie en de mensen willen daar iets over weten, ook gelinkt aan evenementen die plaatsvinden. met Geert Naessens hebben we de geschikte man in huis om een weerbericht te maken en we vinden het ook een service aan de mensen uit Zuid-West-Vlaanderen, het zendgebied van WTV, die een tweede verblijf in Oostende hebben.”

“Ik breng weersverwachtingen, geen voorspellingen”, verduidelijkt weerman Geert Naessens. “Het weer voorspellen blijft heel moeilijk, want het weer durft wel eens de modellen inhalen. Maar iemand die lokaal actief is, kan dat wel meer onder controle houden. Ons weerbericht zal 98 of 99 keer juist zijn, maar fouten vallen niet uit te sluiten. Mijn nationale collega’s brengen uiteraard niet opzettelijk weersverwachtingen die niet juist zijn voor de kust. Maar als je een weerbericht voor het hele land moet maken, kan je niet op de details inzoomen. Het is in elk geval een verbetering dat we het weer zo lokaal geven.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier