Oostende opent Antenne met sociale kruidenier

Mensen van het Sociaal Huis en personeelsleden en vrijwilligers van de Antenne in de sociale kruidenierszaak. © HH
Redactie KW

In Oostende is de Antenne geopend, een ontmoetingsplek met sociale kruidenier, vergader- en leslokalen. Het Sociaal Huis wil voornamelijk via voeding mensen met elkaar verbinden.

De Antenne bevindt zich in de Torhoutsesteenweg 291, in een pand dat tot vroeger het fietsatelier van het Sociaal Huis huisvestte. Het pand werd helemaal heringericht en oogt nu hip, maar toch huiselijk. De renovatie kostte 1,250 miljoen euro. De Antenne bevat op de gelijkvloerse verdieping een sociale kruidenier en een ontmoetingsplaats. Dat is een bar waar onder meer soep en koffie worden geschonken, maar geen alcohol. Bij de sociale kruidenier zijn basisvoedingsmiddelen te koop. De winkel is echter enkel toegankelijk voor 350 mensen met een laag inkomen. Zij worden doorverwezen door het Sociaal Huis, het CAW, CKG Kapoentje, KAAP of SDV en ontvangen een speciale kaart, die hen toegang verschaft tot de sociale kruidenier.

De kaart is zes maanden geldig en kan worden verlengd, maar bedoeling is dat dat de uitzonderling blijft en niet de regel wordt. Na zes maanden krijgen in principe 350 andere mensen voor zes maanden toegang tot de winkel. De voedingsmiddelen zijn er te koop met een korting van 20% en zelfs 30% voor groenten en fruit. Hygiënische producten als zeep en shampoo zijn verkrijgbaar tegen slechts 8% van de marktwaarde, maar zo’n producten mogen per persoon maar één keer per maand worden gekocht.

Een klant van de sociale kruidenier mag er maximum 60 euro per maand besteden, maar kan door de kortingen met dat bedrag veel meer kopen dan in een gewone winkel. Het bedrag wordt wat verhoogd volgens het aantal kinderen dat het gezin telt. De producten komen voornamelijk van de Colruyt. Groenten en fruit zijn geplukt in de Oostendse biopluktuin. Daarnaast worden winkeliers uit de buurt aangesproken om hun overschotten aan de sociale kruidenier te geven. Onder meer brood zal op die manier diepgevroren worden aangeboden.

“Mensen verbinden”

Op de eerste verdieping van de Antenne zijn er polyvalente ruimtes en een leskeuken.Daar zullen activiteiten en kooklessen met een sociale inslag kunnen plaatsvinden. Verder bevat het gebouw de huiswerkklas van het Westerkwartier, douches voor wie zich wil komen wassen en kantoren voor de medewerkers. “We zien voeding als een manier om mensen te verbinden”, schetst coördinator Ewoud Dutellie, die samen met twee opbouwwerkers, een technisch beambte en een administratief medewerker de vaste ploeg van de Antenne vormt. Daarnaast krijgen nog drie mensen een sociale tewerkstelling via artikel 60. Er zijn ook 25 vrijwilligers om de ontmoetingsruimte en de sociale kruidenier open te houden. Zij zullen worden gecoacht door de vaste medewerkers.

De winkel is dinsdag voor het eerst open voor het grote publiek. De winkel is elke dinsdag en zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur open en op donderdag van 16 tot 19 uur. De ontmoetingsruimte is open op dinsdag van 9.30 tot 16.30 uur, op donderdag van 13 tot 19 uur en op zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur.

N-VA-kritiek

N-VA is kritisch over de sociale kruidenier en vindt dat het OCMW veel beter een systeem had uitgedacht waarmee de armen terecht kunnen bij lokale handelaars. Ze stemden als enige partij tegen. “Producten zullen er minstens 20% onder de marktprijs verkocht worden. Een deel van de producten worden aangekocht bij de Colruyt om ze vervolgens door te verkopen aan een lagere prijs”, zegt OCMW-raadslid Sofie Defever.

“Bovendien zorgt een aparte winkel voor armen dat ze een stempel van sukkelaar krijgen opgekleefd”, vindt OCMW-raadslid Vanessa Brysse: “Natuurlijk moeten we mensen in nood helpen. Maar OCMW-cliënten hebben geen eigen goedkopere kruidenier nodig. Dat is stigmatiserend. Ze hebben kansen nodig om samen met alle anderen in de gewone winkels hun aankopen te kunnen doen.”

De N-VA vindt het ook niet goed dat bewoners van de hele stad naar de Antenne op het Westerkwartier moeten trekken. Volgens de oppositiepartij was veel beter een systeem uitgewerkt waarmee de armen terechtkunnen bij de lokale winkeliers. “Dat lijkt ons stukken verstandiger dan ze concurrentie aan te doen met een OCMW-winkel”, aldus Sofie Defever. De N-VA heeft ook vragen bij de verkoop van biogroenten en -fruit, die niet budgetvriendelijk zijn in gewone winkels. “Het is toch niet de bedoeling om mensen in armoede dure gewoontes aan te leren?”, vraagt OCMW-raadslid Lieven du Gardein zich af.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier