Oostende mikt op restauratie Thermae Palace Hotel tegen 2022

Redactie KW

Tegen 2022 moeten het Thermae Palace en de Koninklijke Gaanderijen volledig gerestaureerd zijn. Daarvoor kozen Vlaamse overheid en stad voor een privaat-publieke samenwerking.

Hoewel de Koninklijke Gaanderijen zowat een kwarteeuw ouder zijn dan het Thermae Palace Hotel, worden de twee gebouwen zowel architecturaal als toeristisch als een eenheid gezien. Allebei zijn ze ook broodnodig gerestaureerd. Daarom pakken de Vlaamse overheid en het Oostendse stadsbestuur, respectievelijk eigenaar van de Gaanderijen en van TPH, het project samen aan. Het restauratiedossier Eau-Tel moet de twee beeldbepalende beschermde gebouwen weer in hun oude glorie herstellen en hun maatschappelijke, publieke en toeristische functie herwaarderen.

Klusje van zo’n 40 miljoen euro

Er komt dan ook een openbare oproep voor restauratie en een opgewaardeerde exploitatie van het hotel en gaanderijen via een aangepaste eigendoms- of beheersstructuur als erfpacht, opstalrecht of deelverkoop. De kandidaten moeten de volledige restauratie van beide gebouwen binnen de vijf jaar na de aanstelling uitvoeren.

Volgens een eerste raming bedraagt de kostprijs van het project om en bij de 40 miljoen euro, waarvan 25 miljoen voor restauratie. Dit laatste bedrag komt in aanmerking voor een overheidssubsidie. Nu al is bekend dat de Vlaamse overheid 10 miljoen voorziet in vijf schijven van 2 miljoen euro.

Huidige uitbater krijgt 8 miljoen euro schadevergoeding

“Monumenten kan je best onderhouden als ze een economische functie hebben. Daarbij is het ook belangrijk dat in dit geval die twee constructies onder één beheer vallen, anders is het vragen om moeilijkheden”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “We gaan de overeenkomst met de huidige uitbater niet verbreken. Dat zou van weinig respect getuigen. De afspraak is dat Mark Vanmoerkerke een schadevergoeding van 8 miljoen euro krijgt, want uiteindelijk heeft hij in het TPH toch 6 miljoen euro geïnvesteerd in de voorbije jaren”, zegt Vande Lanotte. “Bij het toekennen van de opdracht zal het prijselement maar voor 10 procent meespelen in de beslissing van de jury. Veel belangrijker worden de kwaliteit en de geloofwaardigheid van het project.”

Binnenzwembad weer vrij

“Voor het Thermae Palace Hotel blijft de verblijfsresidentiële functie onder diverse vormen bewaard. De vloeroppervlakte van het hotel mag wel tien procent groter worden, maar dan binnen de bestaande buitenmuren”, zegt de burgemeester. “Ook het binnenzwembad wordt weer vrijgemaakt, als zwembad voor de hotelgasten. En de dichtgebouwde toegangen naar de gaanderijen in het hotel moeten weer vrijgemaakt worden.”

Het dossier wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van 23 mei. Er is al een zevenkoppige jury samengesteld. De restauratie moet gerealiseerd zijn tegen 2022. Na het Kursaal en De Grote Post is dit het derde iconografisch gebouw dat door de stad ter renovatie wordt aangepakt.

(ML – Foto ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier