Oostende krijgt testplatform op zee voor hernieuwbare energie

Björn Anseeuw: "Als Oostendenaar ben ik natuurlijk heel erg tevreden dat de Vlaamse Regering er opnieuw voor kiest om fors te investeren in Oostende." © BELGA
Redactie KW

Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) zet het licht op groen voor het Blue Accelratorproject, waarmee een heus testplatform voor blauwe energie op zee zal worden gebouwd. Dat maakt Vlaams parlementslid en Oostendenaar Björn Anseeuw (N-VA) bekend.

Het Blue Acceleratorproject speelt in op de nood aan testfaciliteiten on-, near- en offshore en heeft als doel om een living lab te creëren waar testen mogelijk zijn in real life zeecondities. “Het geeft bedrijven en wetenschappers de kans om hun kennis en positie in deze groeisector nog te versterken. Bovendien krijgen ook geïnteresseerde KMO’s zo de kans om op de kar van blue energy te springen. Het gaat om een investering van 3,7 miljoen euro, waarvan de Vlaamse Regering zelf 2,2 miljoen euro op tafel legt.”

Meest geschikte uitvalsbasis

Björn Anseeuw is blij dat ook voor dit project Oostende als uitvalsbasis wordt gekozen. Eerder maakte minister Ben Weyts (N-VA) al dertig miljoen euro vrij voor een golfslagbak en sleeptank voor maritiem onderzoek op Plassendale. Ook minister Muyters maakte al de nodige middelen vrij om straks zeventien miljoen te investeren in een nieuwe huisvesting voor het VLIZ. En nu komt daar nog eens een investering van 3,7 miljoen euro bij. “Als Oostendenaar ben ik natuurlijk heel erg tevreden dat de Vlaamse Regering er opnieuw voor kiest om fors te investeren in Oostende. Zo wordt Oostende steeds nadrukkelijker hét knooppunt van maritiem toponderzoek. Dat is niet alleen goed voor de sector en het milieu, maar ook voor de tewerkstelling en uitstraling van onze stad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier