Oostende krijgt 90.000 euro voor camera’s in de haven

Redactie KW

Daardoor kan de strijd tegen mensenhandelaars efficiënter gevoerd worden.

Oostende heeft twee cameranetwerken: dat van de lokale politie dat zich in het centrum bevindt en dat van de haven. Vooral het netwerk van de haven kreeg de voorbije jaren kritiek. Parlementsleden Dedecker en De Vriendt klaagden destijds de doorrekening van de beelden aan de federale politie aan. De toenmalige ministers Milquet en Turtelboom zetten de betaling op de helling.

Vande Lanotte trok vervolgens met het dossier naar minister Jambon (N-VA) en is tevreden over het akkoord dat hij bereikte. “Over het gebruik van de camera’s pleegde ik overleg met minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Dat resulteerde in een akkoord over het gebruik waarbij de twee netwerken ingezet worden. Zo zullen de camera’s van het stedelijke netwerk meer gericht worden op de jachthavens”, zo duidt burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A). “Voor het havennetwerk wordt de komende drie jaar 150.000 euro geïnvesteerd in onderhoud; 60 procent daarvan is ten laste van de (federale) scheepvaartpolitie. Die kan ook opnieuw de beelden gebruiken in de strijd tegen mensensmokkelaars.”

De burgemeester verdedigt de overeenkomst : “De camera’s in Nieuwpoort en Zeebrugge werden volledig betaald door de federale overheid; die in Oostende door ons bestuur. Door de tegemoetkoming is er meer evenwicht. Het is goed dat de federale overheid investeert in een performant cameranetwerk in de strijd tegen mensensmokkel.”

(EF/Foto DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier