Oostende is klaar met woningen voor minder mobiele mensen

Redactie KW

Op de benedenverdieping van het ICON-complex aan de Vrijhavenstraat werden indertijd door de bouwheer vijf woningen voorzien bedoeld voor minder mobiele personen.

De gelijkvloerse appartementen zijn nu opgeleverd. Het betreft vier woningen met twee slaapkamers en een woongelegenheid met een slaapkamer. Ze werden bij het inplanten van het appartementenblok speciaal voorzien door het autonoom gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Oostende (AGSO), bouwheer van het project, maar dat het zo lang duurde vooraleer ze beschikbaar konden gesteld, heeft alles te maken met het aanslepen van aanpassingswerken. Zo voldoen ze nu aan de specifieke noden van minder mobiele mensen en van rolwagengebruikers. Alle niveauverschillen in de appartementen zijn weggewerkt, de draaicirkel van de deuren is groot genoeg om er een rolwagen te laten passeren, er zijn speciale toiletten en dito douches geïnstalleerd. Ze worden in beheer genomen door het Sociaal Verhuurkantoor (SVK), koepel Bredene-Oostende.

Subsidies van het Grootstedenbeleid

“Alle kandidaat-huurders die op de centrale wachtlijst staan werden inmiddels gecontacteerd”, zeggen bevoegd schepen Nancy Bourgoignie en SVK-voorzitter Jacques Deroo. “Zij kunnen zich melden bij het SVK, waar gecheckt wordt of ze nog altijd in aanmerking komen voor een van deze woningen. Momenteel zijn er een twintigtal gegadigden. Voor de appartementen met twee slaapkamers is de huurprijs vastgelegd op 435 euro plus 5 euro gemeenschappelijke kosten, voor de woning met een slaapkamer is dat 385 euro plus 5 euro. Deze lage huurprijzen zijn mogelijk dankzij de subsidies van het Grootstedenbeleid. We verwachten dat tegen uiterlijk 15 december de vijf appartementen bewoond zullen zijn.” De afdeling Oostende van het SVK telt nu 112 woonentiteiten, in Bredene is dat 75.

(Rio)