Oostende in actie tegen woninginbraken

Burgemeester Johan Vande Lanotte (links) en diefstalpreventieadviseur Steve Dorchain bij twee koffertjes met sloten, demonstratiemateriaal bij inbrakenpreventie. © HH
Redactie KW

Het aantal woninginbraken in Oostende in verhouding tot het aantal huishoudens is het laagst van alle 13 centrumsteden. Toch neemt de stad enkele extra initiatieven om het cijfer nog omlaag te krijgen.

Oostende registreerde 241 feiten van woninginbraak in 2014. Daarvan waren er 129 geslaagde inbraken. Ten opzichte van het aantal woningen (huishoudens) is dit procentueel het laagste cijfer van de 13 centrumsteden en het op één na laagste tegenover het aantal inwoners. “Elke woninginbraak is er echter één te veel”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “Daarom lanceert het stadsbestuur nieuwe acties rond preventie van woninginbraken.”

Er komt vanaf juni 2016 een stedelijke premie voor de aankoop en/of installatie van de basisbeveiliging voor een woning. De premie bedraagt een vierde van de aankoop- en/of installatiekosten met een maximale premie van 250 euro per woning. Slachtoffers die na de feiten investeren, krijgen de eerste 125 euro op 100% van de aankoop- en/of installatiekosten uitbetaald, omdat zij minder keuzevrijheid hebben om de investering te doen. Aan de premie wordt een bezoek van de diefstalpreventieadviseur gekoppeld. Die maakt een verslag op dat als basis dient voor de beveiliging van de woonst.

Nummerplaatherkenning

Diefstalpreventieadviseurs komen binnenkort ook langs bij mensen die nog niet het slachtoffer werden van een woninginbraak. De beschikbare capaciteit wordt verhoogd: twee medewerkers volgen de erkende opleiding tot diefstalpreventieadviseur. Ook vrijwilligers zullen worden ingeschakeld. Verder zal elke bouwaanvraag voortaan voor advies voorgelegd worden aan de diefstalpreventieadviseur. Het is beter beveiliging te integreren in de bouw dan achteraf te moeten plaatsen.

Er komen ook sensibiliseringsacties. De politie van zijn kant volgt de woninginbraken dagelijks op en past zijn acties aan als het aantal inbraken opvallend stijgt of er bepaalde trends worden vastgesteld. Jaarlijks zullen vier gerichte controleacties plaatsvinden van voertuigen langs de belangrijke invalswegen. Verder wordt gepatrouilleerd in de risicogebieden en worden camera’s voor automatische nummerplaatherkenning aangekocht. De raming bedraagt 250.000 euro voor zeven camera’s.

WhatsApp-groepen

Op de wijkraden van juni worden de WhatsApp-groepen voorgesteld. Het is een systeem dat gebruik maakt van een internetverbinding, maar waarbij geen sms-kosten betaald moeten worden. De applicatie wordt elders al gebruikt door politie en burgers om elkaar te informeren rond het fenomeen woninginbraak. Dit is een variant op de buurtinformatienetwerken, waar voorlopig nog geen aanvragen voor zijn binnengekomen.

Bij de opmaak van de nieuwe stedenbouwkundige verordening zal overwogen worden of een verplichting opgelegd wordt waarbij nieuwe woningen en gebouwen minstens drie minuten weerstand moeten bieden bij een inbraakpoging, opgelegd wordt. Dit bestaat al in Vlaams-Brabant. Deze verplichting zou ook kunnen beperkt worden tot nieuwe appartementsgebouwen.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier