Oostende: “Hond of eender welk dier achterlaten, dat doe je niet”

Redactie KW

Sofie Defever woont samen met haar man, hun vijf kinderen en hun twee pleegkinderen in een rijhuis in de Dr. Verhaeghestraat in Oostende. Het gezin heeft maar liefst negen huisdieren: een hond, een kat, vier kippen, twee cavia’s en een waterschildpad.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Dierenleed in de zomer.

Tijdens het gesprek met Sofie (41) wil Rosa, een speelse maar vooral nieuwsgierige cavalier king charles, niets missen van het gesprek. Rosa maakt sinds vier jaar deel uit van het gezin van Sofie, de twee oudste kippen zijn er ondertussen vijf jaar. Poes Pickels werd drie jaar geleden geadopteerd. De cavia’s en de waterschildpad vragen de minste zorg, die leiden hun eigen zorgeloze leventje.

Dankzij de buren

Sofie en haar gezin verblijven de laatste twee weken van juli in het zuiden van Spanje. Gelukkig kunnen ze altijd rekenen op hulp van buren, vrienden en familie om hun dieren op te vangen. “Veel huisdieren vragen enorm veel zorg maar we zijn dat gewoon aangezien we zeven kinderen in huis hebben”, vertelt Sofie. “Het zijn vooral ook de kinderen die hun taken hebben als het op de huisdieren aankomt. Uiteraard vergt het heel wat organisatie om op reis te kunnen vertrekken. De hond moet opgevangen worden, net als de poes. Er moet dagelijks iemand langs komen om de schildpad, de kippen en de cavia’s eten te geven. Gelukkig kunnen we altijd rekenen op de hulp van onze familie, vrienden en vooral onze buren. De kinderen van onze naaste buren komen geregeld bij ons in de tuin spelen, daarom hebben we aan beide zijden een laddertje voorzien opdat ze rechtstreeks onze tuin in kunnen. Onze cavia’s en kippen kunnen gemakkelijk worden verzorgd als we weggaan. We kunnen altijd rekenen op een viertal buren. De hond kan dan weer terecht bij mijn schoonbroer.”

“De laatste jaren maakten we korte reisjes. Het is de eerste keer dat we een tweetal weken weg gaan”, gaat Sofie verder. “Deze keer komt mijn 20-jarige nicht, Lore, twee weken inwonen. Daarom hoeven we onze dieren deze keer niet weg te doen, ze kunnen gewoon thuis blijven. Rosa is ook zwanger en moet binnen een kleine twee weken bevallen. Lore zal dus ook de zorg van de puppy’s op zich nemen. Aangezien ze studeert voor vroedkundige zal dat wel geen probleem vormen.”

“Deel van gezin”

“Het is altijd beter als de dieren in eigen huis kunnen blijven”, zegt Sofie. “Ik kan het me echt niet inbeelden dat mensen hun dier achter laten als ze op reis vertrekken. Je huisdier neem je op in het gezin, ze maken daar ook deel van uit. Ik beschouw ze niet als mijn kind, maar ze hebben evenmin recht op een waardig bestaan. Dieren zijn, net als mensen, levende wezens. Je hebt opvang nodig als je weg bent, ze moeten eten krijgen, gewassen worden, enz. Stel je voor dat de wereld omgekeerd in elkaar zat, dat de dieren het voor het zeggen hadden en dat zij ons aan een boom bonden. Of je zoekt een oplossing of je gaat gewoon niet op reis. Een hond of eender welk dier zomaar achterlaten, dat doe je niet.”