Oostende heeft nieuwe locatie daklozenopvang

We zien zittend v.l.n.r. OCMW-raadsleden Claudine Vanacker, Raymonde Declercq, Danick Minne, voorzitter Vanessa Vens en begeleider Ludo Van Gheluwe. Staand v.l.n.r. begeleidster Imke Brassine, OCMW-raadsleden Vanessa Brysse en Sofie Defever, directeur algemeen welzijnswerk Stephan Frees, secretaris Guy-Paul Libin, begeleider Sofie Provoost en OCMW-raadslid Frank Jongbloet. (Foto HH)
Redactie KW

De daklozenopvang start op 16 november op een nieuwe locatie: de zaal Zonnestraal vlak achter de Sint-Godelievekerk in de Overvloedstraat

De zaal Zonnestraal werd in het voorjaar voor 165.000 euro gekocht van de vzw Caritas. Het was vroeger een parochiaal ontmoetingscentrum. Het Sociaal Huis maakte 35.000 euro vrij voor de renovatie, die voornamelijk door eigen personeel werd uitgevoerd. De vorige locatie, de Vercamerschool, moet zoals bekend plaats maken voor een bouwproject.

“We werken volgens het principe van de 4 B’s”, zegt voorzitter Vanessa Vens: “Bed, bad, brood en begeleiding. Van 16 november tot en met 31 maart bieden we elke nacht 20 mensen een bed aan in een tiental kamers. Wie wil slapen, kan elke dag vanaf 11.30 uur een plaats reserveren op het gratis nummer 0800 35 140. Dat nummer is nu nog niet in gebruik. Normaal zullen alle bedden in het eerste half uur gereserveerd zijn, maar vanaf 17 uur kan je bellen om te melden dat je eventueel toch een andere slaapplaats hebt gevonden. Wie te laat was, zetten we op een wachtlijst, maar wordt opgebeld als er toch een plaats vrij blijkt.”

Dagopvang

“In de maanden dat er geen winteropvang wordt gehouden, zullen we dit pand gebruiken als dagopvangplaats voor daklozen”, vertelt Vanessa Vens. “Enkele dagen per week zullen daklozen en ex-daklozen hier terechtkunnen. Het is de bedoeling te evolueren naar verschillende punten in de stad waar daklozen overdag naartoe kunnen en die op verschillende dagen open zijn. Dit zal ook een aanspreekpunt worden voor mensen in thuisloosheid. Onze drie begeleiders – Ludo Van Gheluwe, Sofie Provoost en Imke Brassine – zullen van hieruit proberen oplossingen te zoeken.”

In samenwerking met Medios wordt de daklozen in de nachtopvang gratis tweedehandskledij aangeboden. Opvallend is dat het aantal vrijwilligers steeg van 50 tot 85. “Het team van begeleiders heeft die mensen gezocht”, vertelt begeleider Ludo Van Gheluwe. “Doorheen het jaar organiseren wij meer ontspannende activiteiten voor vrijwilligers en daklozen. Daardoor voelen ze zich meer met de nachtopvang verbonden. We merken ook dat mensen die hier vroeger zelf werden opgevangen, intussen vrijwilliger zijn geworden.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier