Oostende gaat fors investeren in meer kinderopvang

Redactie KW

Oostende investeert fors in de uitbreiding van kinderopvang. De ondersteuningsmaatregelen gelden voor niet-stedelijke én stedelijke projecten en moeten 110 extra plaatsen opleveren.


De kinderopvang in Oostende wordt voorzien door een combinatie van gezinsopvang bij onthaalouders, en groepsopvang, dat zijn kinderdagverblijven en samenwerkende onthaalouders. “Gezinsopvang is voor maximaal acht kinderen, groepsopvang biedt opvang vanaf 9 kinderen. Het gaat zowel over stedelijke als niet-stedelijke opvang”, verduidelijkt schepen voor kinderopvang Tom Germonpré (SP.A).

2.000 euro subsidie per plaats voor opvang van meer dan 8 plaatsen

“Om de niet-stedelijke sector en de onthaalouders beter te ondersteunen hebben we eerst en vooral de financiële ondersteuning vanuit de stad sterk uitgebreid. Zo kan er gesteld worden dat onthaalouders bijvoorbeeld vier keer meer subsidie krijger dan vroeger. Wie een opvang organiseert van meer dan 8 plaatsen kan een ondersteuning krijgen van 2.000 euro per plaats. Hiermee ondersteunt Oostende nieuwe kinderdagverblijven meer dan eender welke andere stad”, klinkt het.

Naast de investering in plaatsen wil Oostende toezien op de kwaliteit van de opvang. De stad zal een aantal kwaliteitstrajecten uittekenen om de opvang te optimaliseren. Zo wordt een pedagogische visie ingevoerd, wordt een zorgcoördinator ingeschakeld en wordt werk gemaakt van een éénloketsysteem, zodat ouders maar op één plaats meer moeten opvang vragen.

(Belga)