Oostende: “FDMO is mijn alles, veel meer dan een job”

Ivy Goutsmit van FMDO (in het midden onderaan) is verkozen tot Krak van Oostende. © GLO
Redactie KW

De kogel is door de kerk : Ivy Goutsmit is de Krak van Oostende. De Oostendse wordt door onze lezers bekroond voor haar inzet als coördinator van FMDO.

FMDO vzw staat voor Federatie van Marokkaanse en Mondiale Democratische Organisaties. FMDO is een koepelorganisatie en de kerntaak bestaat uit het ondersteunen van sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond. “Mensen dichter bij elkaar brengen is het belangrijkste”, opent Ivy, die als coördinator twee dagen per weken in Brussel of Antwerpen werkt en de rest van de tijd in Oostende. Ivy hielp mee om de afdeling in Oostende op te richten.

Superdivers

“Als ik naar mijn klas op de middelbare school kijk, zat ik maar met één Pakistaans meisje in de klas. En als ik dat vergelijk met de crèche van mijn zoontje, zijn er enorm veel kindjes van alle landen”, vertelt Ivy. “Oostende is echt superdivers. Er is geen gemeenschap die overheerst. Dat maakt het volgens mij veel rijker.”

“In Oostende is er nog werk om de Oostendenaars -van alle origines- dichter bij elkaar te brengen. Bijvoorbeeld een Nepalees feest is fantastisch. Elke Oostendenaar zou dat eens moeten meemaken. Het is extra belangrijk dat we op die participatie blijven inzetten. Dat mensen niet bang zijn van het onbekende. Bij FMDO geloven wij niet per se in deradicalisering, maar wel in participatie en integratie. Als mensen kansen krijgen, dan is die deradicalisering volgens mij niet nodig. Het is zeker niet zo dat we oogkleppen dragen, maar wij zien zo veel positieve dingen. De samenhorigheid in Oostende tussen de verschillende organisaties en verenigingen is enorm.”

Kind

Ivy is erg tevreden met haar titel als Krak. “De verkiezing was een onderwerp dat enorm leefde. Op Facebook zag ik plots teksten in het Arabisch en Koerdisch met mijn naam tussen… (lacht). En mijn collega’s hebben een poster gemaakt. Het was ook heel fijn om FMDO eens in te kijker te zetten, want het is mijn kind en mijn alles -naast Aaron natuurlijk. Voor mij is het meer dan gewoon een job. Mensen zijn dus echt wel benieuwd naar de uitslag, ik word er veel over aangesproken. Ik hoop wel eens op een Krak met een migratieachtergrond. Dat zou de volgende stap zijn. Want er zitten heel veel straffe mensen bij. Het is nu mijn naam, maar ik zie het als een verwezenlijking van het hele team.”

Ik hoop in de toekomst op een Krak met een migratieachtergrond

“Ik hoop echt dat wanneer Aaron 18 jaar is dat het geen issue meer zal zijn dat zijn achternaam Kandhapani is. Want nu is dat wel nog zo. Mensen staan nog stil bij een andere origine.”

VRAGENRONDJE

Heb je een favoriet plekje in Oostende ?

“Zeker nu ik mama ben van Aaron gaan we graag met ons drietjes naar ‘t Bosje. Ook aan de zee kom ik tot rust. De Grote Post is ook zeker een van mijn favoriete plekken geworden. En het FMDO-gebouw… (lacht).”

Waar droom je van ?

“Ik droom van de jeugd. Een paar weken geleden ben ik gaan eten met een paar Armeense dames en wat ze zeiden trof me : ‘We zijn blij voor onze kinderen, omdat zij kansen zullen krijgen.’ Ik hoop echt dat diversiteit binnen tien jaar niet langer met iets negatiefs zal geassocieerd worden.”

Hoe ziet je ideale zondagmiddag eruit ?

“Zondagmiddag is meestal het enige moment dat er niets voor FMDO is… (lacht). Die tijd spendeer ik dus met mijn gezin. Gelukkig heb ik een man die heel veel begrip opbrengt voor mijn drukke job. De huishoudelijke taken zijn bij ons gelijk verdeeld. En hij is een fantastische man en papa.”

Van waar komt volgens jou de aantrekkingskracht van Oostende ?

“Die zee hé. Kijk naar de Afghanen : voor ze hier waren, hadden ze nog nooit de zee gezien. Mensen kiezen er ook bewust voor om niet in een drukke stad als Antwerpen te wonen. Maar ze willen wel in de stad blijven, en dan is Oostende een goed alternatief.”

Woon je zelf graag in Oostende ?

“Ja, ik had nooit gedacht dat ik hier terug zou komen wonen. Ik heb een tijdje in Brussel gewoond en dat vond ik echt een fantastische stad. Maar ik heb geen spijt van mijn verhuizing naar Oostende.”

BIO

Privé

Ivy (31) is getrouwd met Dillip Kandhapani, die aan de slag is als tandtechnicus. Samen hebben ze een zoontje Aaron (3). Het gezin woont in Mariakerke.

Opleiding en loopbaan

Ivy studeerde sociale agogiek aan de Vrije Universiteit Brussel. Daarna ging ze een jaar aan de slag bij Broederlijk Delen in India. Ivy werkt sinds 2007 bij FMDO, waar ze vandaag coördinator is.

Vrije tijd

Samen met haar man heeft Ivy een eigen vzw die een schooltje in India ondersteunt. Daarnaast spendeert ze ook graag tijd met haar vrienden en gezin.

(Gillian Lowyck)