Oostduinkerkenaar Firmin Mus blaast 100 kaarsjes uit

© ED
Redactie KW

Het moet goed om wonen zijn in Koksijde, want dit jaar werden in de gemeente al twee honderdjarigen gevierd. Op maandag 30 oktober was het de beurt aan de derde in de rij: Firmin Mus. En eind november viert ook Maria Battel haar 100ste verjaardag.

Firmin is iemand die in de volksmond omschreven wordt als ‘één van de onzen’ want hij heeft bijna heel zijn leven in Oostduinkerke gewoond. Hij is geboren op dinsdag 30 oktober 1917 in het Franse Anger, hoofdstad van het departement Maine-et-Loire, als de derde zoon in het gezin van Richard Mus en moeder Nathalie Hiele. Het feit dat hij in Frankrijk het levenslicht zag heeft te maken met de Eerste Wereldoorlog. Op de vlucht voor het oorlogsgeweld hadden zijn ouders een onderkomen in Angers. Na de oorlog kwamen ze terug en gingen wonen in een vissershuisje in de Pylyserlaan, niet ver van de huidige manège Ter Duinen.

Electricien

Vader Richard was chauffeur bij de gemeente en moeder was huisvrouw. Maar ze leurde van deur tot deur ook verse garnalen uit, gevangen met de korre door vader Richard op z’n muilezel. Het gezin Mus telde vijf kinderen: Marcel, Lydie, Firmin zelf, André en Madeleine. Firmin volgde lager onderwijs aan de gemeenteschool in Oostduinkerke tot hij 14 jaar was. Voortaan was het werken geblazen. Dat deed hij achtereenvolgens bij Henri Van Elck, Frans Pylyser, Penel en Deroo als electricien. Daar leerde hij in de praktijk alle geheimen van de elektriciteit kennen.

Firmin trouwde op 11 september 1943 in De Panne met Georgette Vandenberghe, afkomstig uit Adinkerke. Het koppel ging wonen in Oostduinkerke, eerst in de Seraphien Declerckstraat, vervolgens in de Leopold II-laan en daarna aan de Leopold II-laan. Daar heeft hij de langste tijd van zijn leven doorgebracht als zelfstandig elektricien. Zelf ging hij overal bij mensen thuis om te installeren of te herstellen. Tegelijk zorgde zijn echtgenote Georgette voor het huishouden en baatte ze de winkel van elektro-toebehoren en -apparaten uit. Iedereen kende Firmin en Georgette en omgekeerd.

Vrouw verloren

Samen met zijn echtgenote was hij uitbater van een bloeiende zaak maar kreeg ook een serieuze tegenslag te verwerken. Zijn Georgette werd op 45-jarige leeftijd ziek en overleed vijf jaar later, in 1972. Zijn dochter Annie heeft zich dan over de winkel en haar vader ontfermd en zo kon de zaak blijven bestaan. In 1983 ging hij met pensioen en werd het huis herbouwd van handelszaak tot gewone woning. In 1983 kon hij op gelukkig pensioen aan. Firmin was altijd heel graag onder de mensen, een babbeltje aan de voordeur, kaarten in de Witte Burg, lid van de NSB, op bezoek bij vrienden, af en toe op restaurant, uitstapjes naar De Kippe in Merkem en de Myosotis op de wijk ‘t Zwart Pèèrd in Vinkem.

Nieuwe thuis

Firmin is de trotse grootvader van Laure en Xavier, en overgrootvader van Manon en Nathan. Hij is altijd thuis kunnen blijven wonen tot enkele maanden geleden. Op 22 juni 2017 – en al 99 oe jaar jong – vond hij een nieuwe thuis in het WZC Dunecluze. Maandag 30 september werd Firmin gevierd in het WZC Dunecluze in aanwezigheid van zijn dochter Annie, haar vriend Jean-Paul, de kleinkinderen Laure en Xavier en de directie en personeel. Ook de burgemeester Marcus Vanden Bussche en een afvaardiging van het schepencollege kwam met bloemen, een geschenk en een aandenken van het vorstenpaar Koning Filip en Koningin Mathilde. En zoals het bij een viering past wilde iedereen graag het glas heffen op Firmin. (EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier