Oorzaak ziekte bij personeel Clarebout Potatoes nog niet bekend

Redactie KW

De oorzaak van het honderdtal ziektegevallen bij Clarebout Potatoes in Nieuwkerke is nog altijd niet duidelijk. Dat meldt het Agentschap Zorg & Gezondheid vrijdag. Er werden de jongste week wel geen nieuwe slachtoffers gemeld.

Een tweetal weken geleden werden enkele personeelsleden ziek bij het aardappelverwerkende bedrijf. De daaropvolgende dagen waren er steeds meer meldingen van ziektegevallen.

De zieken hadden allemaal dezelfde symptomen, met name koorts en zweten. Velen werden opgenomen in een ziekenhuis in Armentières, in Frankrijk, of in Ieper. Ernstige gevallen waren er niet: de meeste werknemers kwamen de ziekte na enkele dagen te boven.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid ging samen met het bedrijf op zoek naar de oorzaak. “De twee eerder vermelde hypotheses moeten allebei nog verder onderzocht worden”, aldus het agentschap. Het gaat daarbij om pontiackoorts, een milde vorm van veteranenziekte die zich uit als griep, en om ODTS (Organic Dust Toxic Syndrome), een reactie op het inademen van toxines afkomstig van schimmels of bacteriën.

De eerste resultaten van metingen van bacteriën en schimmels in de lucht, uitgevoerd door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, tonen een verontreiniging van de lucht aan zoals te verwachten in zo’n omgeving. Er kon via deze metingen geen specifieke kiem gevonden worden die de uitbraak kan verklaren. Vrijdag werden bijkomende testen uitgevoerd.

Zeker is dat er in sommige waterstalen legionella gevonden werd. Afhankelijk van het type kan dat de aanstoker zijn van pontiackoorts, maar die resultaten zijn pas begin september bekend.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier