Oorzaak voor vastzittende bootjes gevonden: Brugse reien liepen langzaam leeg

De bootjes konden maandag terug normaal varen en de Dampoortsluis in beeld waar het probleem zich situeert © MM
Redactie KW

Het waterpeil van de Brugse Reien zakte afgelopen weekend met ruim twintig centimeter. Verschillende bootjes bleven hierdoor vastzitten tijdens hun tocht. Ondertussen slaagde de stad erin het waterpeil terug te laten stijgen.

De stadsdiensten van Brugge zochten verschillende dagen naar de oorzaak van het probleem. Na heel wat zoekwerk bleek de oorzaak te liggen bij verouderde schotbalken aan de Dampoortsluis. Die moeten normaal het water tegenhouden. Het water liep afgelopen weekend tussen de balken weg, waardoor de Brugse Reien langzaam leegliepen. Doordat het probleem zich vooral onder het water bevond, was het extra moeilijk om de oorzaak van het dalende waterpeil snel te achterhalen.

Oorzaak voor vastzittende bootjes gevonden: Brugse reien liepen langzaam leeg

De stad Brugge draaide alle sluizen aan de andere kant van de stad open. Zo kon het waterpeil langzaam maar zeker terug stijgen. Na een tijdje moesten die sluizen echter weer dicht, om het zuurstofgehalte in het water gezond te houden. Er werden zandzakjes aangeleverd om de getroffen stuwdam zoveel als mogelijk te beschermen. Woensdag starten er herstellingswerken om de schade volledig te herstellen. In de tussentijd wordt het waterpeil continu in het oog gehouden, om verdere incidenten te vermijden.

Vastgelopen bootjes

Vooral in het Minnewaterpark ondervonden de bootjes die rond de Brugse Reien varen hinder. Verschillende bootjes liepen vast en er kwam ook een kraan aan te pas om een gehavende boot uit het water te halen. Die liep schade op aan de schroef. Tijdens het weekend werd aan de bootjesmannen gevraagd om hun opvarenden zoveel als mogelijk vooraan de boot te laten zitten, zo verkleinde de kans dat de schroeven achteraan de boot bleven vastzitten. Het stadsbestuur zelf stelt ondertussen alles in het werk om het probleem zo snel als mogelijk op te lossen. De bootjes kunnen voorlopig terug normaal rondvaren.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier