Ontvoerde Mona wilde voorgoed weg uit het zigeunermilieu

Redactie KW

Mona, het 17-jarige meisje van Roma-afkomst dat dinsdagnamiddag in Ieper ontvoerd werd, was een jaar eerder weggevlucht uit het dievenmilieu van haar familie. Ze wilde een nieuw leven opbouwen. Het meisje is voorlopig nog spoorloos.

“Haar officiële naam is Ramona, maar ze heeft Mona als roepnaam”, bevestigt ons een bron bij het gerecht. “Haar ouders zijn om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Mona is opgegroeid bij haar nonkels en tantes bij rondtrekkende Roma-zigeunergroepen in Frankrijk, in de regio’s rond Rijsel en Parijs. Haar familie verplichtte haar al op zeer jonge leeftijd om uit stelen te gaan. In mei 2013 werd ze op heterdaad betrapt en opgepakt in Brussel. De jeugdrechter liet haar echter weer vrij. Een jaar later liet ze zich met opzet oppakken, want ze wilde uit het dievenmilieu stappen. De Brusselse jeugdrechter plaatste haar eerst in Beernem, uiteindelijk kwam ze in de Vereniging Ons Tehuis in Ieper terecht.”

Het meisje wilde iets maken van haar leven

Mona kan moeilijk lezen en schrijven. Sinds enkele maanden leerde ze Nederlands in een aangepaste omgeving in Menen. Dinsdag zat de cursus er vanaf 14 uur op en had ze een vrije namiddag. Ze vertrok samen met een klasgenoot, de 14-jarige E., met de trein van Menen naar Ieper. Haar familie bleef haar de voorbije weken en maanden lastig vallen en achtervolgen om haar te overtuigen terug te keren naar het zigeunerkamp. Mona weigerde. Ze wilde iets maken van haar leven, maar de ontvoering besliste daar anders over. Mona verzette zich nochtans, probeerde het op een lopen te zetten, maar werd door twee mannen op de achterbank van de auto geduwd en kon niet meer weg.

(JL/JPT)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West