Ontruiming Calais is gestart, verhoogde alertheid bij politie in West-Vlaanderen

Redactie KW

Maandag 24 oktober zijn de eerste bussen met vluchtelingen vertrokken uit het kamp van Calais.

Massaal begaven ‘vrijwilligers’ zich maandag naar de poorten en meldden zich daar aan in vier rijen. Op een kaart moesten de bewoners van het kamp aanwijzen naar welk Frans opvangcentrum ze wilden afreizen. Dan kregen ze een rood of groen polsbandje voor ze de bus op mochten. Volgens korpschef Marc Paelinck van de Politiezone Westkust is dit de eerste fase. “Dinsdag zal er nog een 45-tal bussen vertrekken en woensdag nog een 40-tal. Wie niet vrijwillig wil vertrekken, blijft op woensdag dus over. Sinds zaterdag zijn er 50 extra politiemensen ingezet in de volledige grensstreek. Vanaf vandaag kunnen we rekenen op 120 extra manschappen, ook voor de hele grensregio. Het grote verschil is dat we nu geen permanente controleposten meer inzetten, maar dat er gerichte verspreide controles worden uitgevoerd.”

Er is al een aantal klachten binnengekomen bij de spoorwegen

Commissaris José Clauw van Politiezone Spoorkin (Alveringem, Lo-Reninge, Veurne) bevestigt dat er extra manschappen beschikbaar zijn voor het administratief centrum RAAK, waar de dienst vreemdelingenzaken de administratieve procedure van opgepakte illegalen directer en beter zal kunnen afhandelen. Maandag zijn er in het straatbeeld van Adinkerke en De Panne wel merkbaar meer politiecombi’s, die in de buurt van de grens patrouilleren. Aan het tuincenter Tropiflora worden enkele vluchtelingen bij de bushalte gecontroleerd, maar de politie wil deze keer duidelijk geen foto’s, uit veiligheidsoverwegingen.

De uitbaatster van het tankstation merkte enkele weken geleden wel dat er vaker en strenger werd gecontroleerd, maar vond dat dit maandag niet het geval was. Een personeelslid van de NMBS wilde wel kwijt dat er op de treinen die vanuit Adinkerke vertrekken, al geruime tijd illegalen meereizen. Officieel mogen personeelsleden van de spoorwegen tegenover de pers geen verklaringen afleggen, daarom wil deze persoon anoniem blijven. Wel bevestigt die getuige dat de spoorwegpolitie deze mensen niet controleert en dat ze dus gratis meereizen. Het gaat vooral om jonge mannen, die opvallen omdat ze geen fris geurtje verspreiden en ze regelmatig meisjes lastigvallen. Er is al een aantal klachten binnengelopen bij de spoorwegen.

“Een wegjaagbeleid is geen oplossing”

Een andere getuigenis komt van Patrick Legein, oprichter van vzw Humain, die zowat kind aan huis is in alle Noord-Franse kampen, dus ook in Calais. Hij ziet de zaken in een heel ander daglicht. “Er zijn wel degelijk heel veel vluchtelingen die in Frankrijk asiel willen aanvragen. Er zijn zelfs mensen vanuit het splinterkamp in Steenvoorde die nu naar Calais trekken, 70 km verder, om daar asiel in Frankrijk aan te vragen en mee te kunnen op een bus. De voorbije maanden is er een kentering gekomen en wil lang niet iedereen meer naar Engeland, mede door de Brexit, die in het Verenigd Koninkrijk een racismeopstoot heeft veroorzaakt.”

Vzw Humain werd opgericht om meer te doen dan enkel maar eten en kleren bezorgen aan vluchtelingen. Daarmee is het probleem niet opgelost. Met hun burgerinitiatief willen ze ingrijpen waar de overheid faalt. Daarom onderneemt deze groep acties zoals gaan koken in de kampen en daarmee de aandacht trekken van politici en journalisten. Patrick legt uit: “We willen wel voorzien in humanitaire basisvoorzieningen zoals water, voedsel en kleding, maar we willen ook sensibiliseren, informeren en signaleren. We willen ter plaatse de publieke opinie beroeren en de politici en journalisten wakker schudden. In de toekomst willen we ons bezighouden met de coördinatie in de kampen en voorkomen dat mensensmokkelaars het voor het zeggen hebben. We zullen er blijven op hameren dat de sleutel ligt in een structurele oplossing, die moet komen van elke Europese overheid. Een wegjaagbeleid is geen oplossing.”

Patrick ziet niet meteen een toevloed van illegalen door de ontruiming vanuit Calais. Hij vermoedt dat uitgeprocedeerde vluchtelingen eerder andere oorden zullen opzoeken en richting Parijs, Italië of Duitsland zullen trekken.

(MVP – Foto MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier