Ontmoetingscentra in Kortrijkse deelgemeenten zoeken uitbater voor zomerbar

Franky Doolaeghe, voorzitter van het beheerscomité oc De Troubadour Bissegem en Lieven Dejaeghere, voorzitter van het beheerscomité oc Marke. klinken alvast op een succesvolle zomer. Mét zomerbars in hun deelgemeente. © EDB
Redactie KW

Een zomerbar langs de Leie of in een park. Ja, zelfs op een bedrijventerrein. In Kortrijk kan het allemaal. Dit jaar springen ook de ontmoetingscentra in Marke en Bissegem op de kar. “Met onze zomerbars kunnen we gezinnen in de buurt een zomervakantiegevoel geven”, stellen de voorzitters van de beheerscomités.

Het mooie weer van de afgelopen dagen doet veel inwoners van Groot-Kortrijk verlangen naar een bezoekje aan een zomerbar. De Nuba-R van Dieter De Clercq en Gilles Verhaeghe opent op 1 juni in de Trakelweg, Bar Amorse is al een tijdje open. Bar Botaniek, vorig jaar op Evolis een groot succes, keert niet terug, maar dat wordt goedgemaakt door zomerbars in de ontmoetingscentra van Marke en Bissegem.

In Marke kwam het voorstel uit de werkgroep ‘Familie & kids’ van het beheerscomité. Die vond dat er tijdens de grote vakantie weinig te beleven valt in Marke. “We organiseerden twee jaar lang Zomerse Zondagen in het oc“, aldus Lieven De Jaeghere, voorzitter van het beheerscomité. “Die trokken veel volk, maar het was moeilijk om voldoende vrijwilligers te vinden. Nu willen we met de zomerbar gezinnen aantrekken en ook zij die thuisblijven een zomervakantiegevoel bieden. Ons oc bevindt zich in zo’n mooi groen kader en het is jammer mocht dit niet ten volle benut worden.”

Veilig spelen

In Bissegem haalde het beheerscomité van oc De Troubadour de mosterd bij hoeve ‘t Armengoed aan het stadsgroen Ghellinck. “Twee jaar geleden was de zomerbar daar een schot in de roos: er kwamen veel positieve reacties van ouders met kinderen die in Bissegem niet veel locaties vinden waar de kinderen veilig kunnen spelen terwijl de ouders genieten van een glaasje. In en rond ‘t Armengoed kon het niet meer omwille van veiligheidsredenen”, pikt Franky Doolaeghe van het oc in Bissegem in.

Aangezien ook ons oc in een groene omgeving ligt, is dit de ideale locatie voor een zomerbar. We kregen dan ook de vraag of we de accommodatie van ons oc ook niet ter beschikking konden stellen. Het is trouwens jammer dat ontmoetingscentra zes weken leeg staan en de domeinen errond er zo lang verlaten bij liggen. Al heb je vrijwilligers nodig om een zomerwerking te garanderen en dat is altijd een heikel punt.”

In tegenstelling tot andere zomerbars gaan de beheerscomités voor de uitbating op zoek naar verenigingen. “Dat kunnen bestaande of nieuw op te richten verenigingen zijn”, aldus Lieven. “Ook een buurt- of straatcomité kan zich engageren. Voorstellen van privépersonen komen niet in aanmerking. Cafetaria, foyer, bar, keuken en terras kunnen vrij gebruikt worden, gebruik van de grote zaal en het podium niet.”

Vrijwilligers uit de beheerscomités zullen instaan voor het tellen en bestellen van de drank. Voor inname van het openbaar domein rond de oc’s moet toelating gevraagd worden bij het evenementenloket. Wie sterke dranken of eten aanbiedt, moet zelf zorgen voor de nodige vergunningen.

Lang project krijgt voorrang

Enkele reacties kwamen al binnen op de oproep naar een uitbater. “We hopen op een vereniging die gedurende enkele weken – vooral tijdens de weekends – het oc kan uitbaten“, luidt het nog bij de voorzitters. “Ook één weekend kan, maar als er verschillende voorstellen zijn, zal een vereniging die zich inzet voor een langere tijd voorrang krijgen.” De voorzitters benadrukken ook dat de bars een gezinsvriendelijke sfeer moeten uitstralen. “De organisatie van bijkomende activiteiten die voor iedereen openstaan en het aantonen van verbondenheid met de buurt zijn pluspunten.”

“Misschien borrelen er door de zomerbars wel zomerse verenigingen op of komt er een speelpleinwerking waarbij de ouders van de leiding de bar runnen. Een groepje Markenaren of Bissegemnaren kan nu ook met het idee spelen om iets te organiseren en ziet in de zomerbar eventueel een unieke mogelijkheid. Alle voorstellen zijn welkom, daarvoor dient een ontmoetingscentrum trouwens.”

Selectieprocedure

Het oc van Marke zoekt een uitbater tijdens het weekend van 7 en 8 juli en van 14 juli tot 19 augustus. Voor het oc van Bissegem gaat men op zoek naar een vereniging die van 13 juli tot en met 25 augustus een zomerbar in het ontmoetingscentrum kan uitbaten. “We keken naar periodes waarin er geen activiteiten zijn gepland en geen enkele vereniging het oc heeft geboekt. Want het was niet de bedoeling dat verenigingen hun activiteiten zouden moeten verplaatsen”, stelt Nicolas Vanlerberghe die verantwoordelijk is voor de programmatie in de ontmoetingscentra van Kortrijk.

Kandidaturen met een voorstelling van het zomerproject kunnen tot eind mei gestuurd worden naar zomerocbissegem@kortrijk.be voor oc De Troubadour in Bissegem en naar zomerocmarke@kortrijk.be voor oc Marke. Je kan ook telefonisch contact opnemen met 0498 90 91 35 voor één van beide oc’s. De jury bespreekt de kandidaturen op 4 juni. Op 8 juni zal de selectie bekend gemaakt worden.”

Schepen Scherpereel: “Dit is een interessant proefproject”

Het initiatief van de zomerbars in de ontmoetingscentra van Marke en Bissegem komt van de vzw Ontmoetingscentra Kortrijk. “Het gaat om een proefproject”, stelt schepen Rudolf Scherpereel, bevoegd voor ontmoetingscentra. “De ligging van beide cafetaria’s is cruciaal. Ze zijn gelegen in een groene omgeving die in de zomermaanden volk lokt om te verpozen, maar de cafetaria zelf is niet open. De sluitingsperiode van de oc’s is steevast de periode Kortrijk Congé (dit jaar is dit van 21 juli tot 19 augustus, red.).”

Na de zomer volgt een evaluatie. Blijken de zomerbars in Marke en Bissegem een groot succes te zijn, dan kunnen we dit project voortzetten en ook naar andere oc’s toe uitrollen, in overleg met de lokale comités. We denken dat dit concept een goede en leuke dynamiek zal teweegbrengen.”

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier