Ontmanteling vliegtuigbom in Veurne succesvol afgerond

Redactie KW

De omwonenden konden woensdagnamiddag opnieuw voor opvang terecht in DC De Zonnebloem, maar veel succes had die locatie niet.

Dinsdagnamiddag werd bij graafwerken een Amerikaanse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Meteen werd de hele buurt geëvacueerd, zodat de ontmijningsdienst van Dovo het springtuig onschadelijk kon maken. Dat lukte dinsdag niet, waardoor de werkzaamheden tot vandaag werden uitgesteld. Door het mooie weer kozen veel bewoners, die hun huis moesten verlaten, er deze keer voor een wandeling te maken of een terrasje te doen. Opnieuw werden heel wat straten volledig afgezet. Er werd een perimeter van 500 meter ingesteld. Rond 14.45 uur moest iedereen zijn woning verlaten. Bewoners die niet goed te been waren, werden opgehaald met een busje.

Intussen laat Stad Veurne dat de ontmanteling met succes is afgerond. Tegen 16 uur werden de twee ontstekers uit de oude vliegtuigbom gehaald. Deze ontstekers werden om 16.15 uur ter plaatse met een gecontroleerde plof onschadelijk gemaakt. De bom zelf werd ingeladen en meegenomen door Dovo. Daarna werd de veiligheidsperimeter opgeheven en alles vrijgegeven. De bewoners mogen terugkeren naar hun woning… of nog even op een terrasje blijven zitten.

(JT/FJA – Foto JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier