Online verkooppunt van hoeveproducten van start in Ichtegem

Pascal Masschaele en Sandra De Herdt, hier met dochtertje Ella, starten een 'Buurderij' waar je elke zaterdagvoormiddag de online bestelde landbouwproducten kan afhalen. © HH
Redactie KW

Pascal Masschaele en Sandra De Herdt starten in Ichtegem een ‘buurderij’. Elke zaterdag van 9.30 tot 11.30 uur kan je er landbouwproducten van drie landbouwers afhalen die je ten laatste op donderdag online hebt besteld.

“Het idee komt overgewaaid uit Frankrijk, maar in België heb je ook al verschillende buurderijen, onder meer in Brugge”, legt Sandra uit. Zij woont met haar man Pascal Masschaele en de kinderen Joran (8), Janah (5) en Ella (2) op de hoeve in de Korenstraat. “Boeren plaatsen de producten die ze verkopen samen op het internet, mensen kunnen die bestellen en eens per week afhalen op één trefpunt. Je kan telkens tot de donderdag bestellen via internet en op zaterdag van 9.30 tot 11.30 uur kan je hier de bestelde producten afhalen. De deelnemende boeren zijn daarbij zelf aanwezig, zodat je weet van waar de producten komen. Het is voor hen een manier om hun producten via de korte keten aan de man te brengen.”

Drie deelnemers

Aan de buurderij in Ichtegem doen op dit moment drie landbouwers mee. Pascal en Sandra zelf bieden er melk, eieren en varkensvlees aan. De twee andere deelnemers zijn Jens Mouton van de zelfoogsttuin Koolmees aan de Torhoutbaan. Hij verkoopt via de buurderij geitenmelk, -kaas en -yoghurt, seizoensgroenten, wat fruit en rundvlees. Tot slot is er het Baliehof uit Jabbeke, dat allerhande verwerkte zuivelproducten aanbiedt: heel wat kazen, platte kaas, rijstpap, chocomousse, advocaat. “Er mogen nog enkele boeren bijkomen”, zegt Sandra. “Wij zijn nog op zoek naar geïnteresseerden.”

“Dit is geen gewone thuisverkoop”, legt Pascal uit. “Je zal op zaterdag enkel de producten kunnen meenemen die je vooraf hebt besteld. Dat is goed voor de producent en de consument, want als producent breng je niets te veel mee en als consument ben je zeker dat je verse producten krijgt. De betaling gebeurt enkel online. Een voordeel voor de consument is ook dat je alles op één plaats vindt en dus niet overal moet rondrijden om alles te gaan halen. “En bestellen via het internet kan je dag en nacht.”

Nu zaterdag 27 februari begint het eerste afhaalmoment om 9.30 uur. Om 10 uur komt de burgemeester de buurderij openen. Ter gelegenheid van de eerste bijeenkomst is er een proeverij met hapjes. Info en bestellingen via www.boerenenburen.be.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier