Online geefplein lokt 2.500 bezoekers

Oprichters van Free Circle Wielsbeke Kimberly Velghe (links) en Jan De Potter (rechts) bij fervente gebruikers Ines Ghekiere, Tijs Van Canneyt en Joyce Van Nieuwenhuyse. © NVR
Redactie KW

In het kader van Zot van… Wielsbeke zetten we drie weken lang de meest in het oog springende Wielsbeekse pagina’s op sociale media in de kijker. Eind 2014 richtten Jan De Potter en Kimberly Velghe de Facebookgroep Free Circle Wielsbeke op. Dat is een weggeefgroep waar mensen zaken die ze niet meer nodig hebben, kunnen posten. Andere gebruikers kunnen dan die spullen gratis ophalen. “De groep is een groot succes met al meer dan 2.500 gebruikers. Prachtig!” klinkt het.

Jan kreeg ruim drie jaar geleden het idee de groep op te starten. Free Circle Wielsbeke was de eerste weggeefgroep in de omgeving. “Ik zag toen een tv-reportage over de wegwerpcultuur van de mensen. De voordelen van de deeleconomie werden daarin besproken. In Amerika bestonden al dergelijke weggeefgroepen, in Gent bijvoorbeeld ook. Als dat daar kan, waarom dan niet in Wielsbeke, dacht ik toen. We waren de eerste weggeefgroep in de omgeving”, zegt Jan.

Filosofie

Samen met enkele anderen besloot hij de filosofie van Free Circle kenbaar te maken. “Het principe is simpel: mensen zetten overbodige dingen op de groep en wie het kan gebruiken maakt een afspraak om het af te halen. Zo bouwden we onze community uit tot ruim 2.500 gebruikers. We laten mensen uit Wielsbeke of de omringende gemeenten toe. We proberen het lokaal te houden zodat gebruikers geen te grote afstanden moeten overbruggen”, legt Kimberly uit. Sinds 2014 posten de leden van de groep dus allerhande zaken. “Het gaat bijvoorbeeld om decoratie, bierglazen, kookgerei, zetels, koelkasten, bedden enzovoort. Deze week stond er een trilplaat op. Na vijf uur toonden al 70 mensen interesse. Alles wat de mensen te veel hebben en waarvan ze denken dat anderen het wel nog kunnen gebruiken, komt in aanmerking. De gedachte geen dingen zomaar meer wegsmijten, maar ze een tweede leven geven, is een idee dat veel mensen delen”, meent Jan De Potter.

Milieubewust

Wielsbekenaren Tijs Van Canneyt, Joyce Van Nieuwenhuyse en Ines Ghekiere zijn actieve gebruikers van de Facebookgroep. Zij zien veel grote voordelen aan de groep. “Wij verhuizen binnenkort, dus ruimen we wat op. We zijn milieubewust, dus wat we niet nodig hebben zetten we op de groep. Beter iemand anders er een plezier mee doen dan het weg te gooien. Het is geen ruilgroep, maar vaak geven mensen een extraatje. Zo kreeg ik al eens zelfgemaakte kaarsjes of een courgette in de plaats. Dat maakt het ook leuk”, zegt Joyce. Ines vult haar aan: “Je hoeft het niet bij te houden tot de spullen naar het recyclagepark moeten. Je bent sommige spullen enorm snel kwijt aan anderen. De groep bevordert ook de sociale omgang. Het is geven en nemen. Dat maakt het plezant.”

“Beter er iemand anders een plezier mee doen dan spullen weggooien”

Ook Tijs Van Canneyt leerde al enkele andere mensen kennen dankzij de groep. “Ik haalde bijvoorbeeld eens iets op bij een andere gebruiker. Die man zei me dat hij nog iemand zocht om zijn oud ijzer weg te doen. We reden samen naar Meulebeke om het in te wisselen. Ik heb hem met plezier geholpen”, getuigt Tijs.

Minuten

De populariteit van de groep kent geen grenzen. “Sommige spullen zijn na enkele minuten al weg. We raden de posters aan het goed één of twee volle dagen te laten staan, zodat iedereen de kans krijgt. Het toont dat veel mensen onze weggeeffilosofie delen. Daar zijn we uiteraard blij om. Ik ben er zeker van de groep zal blijven groeien”, besluit Jan. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier