“Onhygiënische zigeuners” zetten kwaad bloed bij buurtbewoners

Buurtbewoner Céline Steurs: "Het is beschamend". © SM
Redactie KW

Een groep rondtrekkende woonwagenbewoners heeft de nodige heisa veroorzaakt in de Oostkampse Nieuwenhovewijk, waar ze een zestal dagen verbleven op een voetbalterrein.

Vooral het feit dat de zigeuners ongegeneerd hun behoefte deden op de wandelpaden in het aanpalende bos zet kwaad bloed. “Ik ga daar dagelijks wandelen met mijn honden en wat ik zag was beschamend. Ik ben zelfs weggejaagd met stokken“, zegt Céline Steurs die vlakbij woont. “En dat terwijl de gemeente twee toiletten ter beschikking stelde,” een inwoner van de Hogendaledreef, die uitgeeft op het voetbalveld. “Maar daar bleef het niet bij. De jongere bewoners van het kamp scheurden ‘s avonds met luide muziek door onze rustige wijk en intimideerden ook kinderen die in de buurt van het kamp gingen spelen. De politie kwam ‘s avonds wel een kijkje nemen maar dat bracht weinig zoden aan de dijk. Het is trouwens niet de eerste keer dat zigeuners hier voor overlast zorgen. De gemeente moet kijken voor een betere locatie.”

“Beleefde mensen”

Niet alle wijkbewoners zijn echter dezelfde mening toegedaan. “Ik heb geen hinder ondervonden”, zegt de uitbaatster van een kapsalon vlakbij het voetbalveld. “Het waren beleefde mensen die Nederlands praatten”. Ook een dame die aan de rand van het veld woont, ondervond geen hinder. “Ik woon er het dichtst bij maar van overlast heb ik niets gemerkt.”

Burgemeester Luc Vanparys (CD&V) bevestigt dat de woonwagenbewoners niet alle afspraken zijn nagekomen. “Het plein en de omliggende groenvoorziening net houden en enkel de toiletten gebruiken die we als gemeente ter beschikking stelden, waren twee van de voorwaarden”, zegt Vanparys. “We betreuren dat die voorwaarden niet werden nageleefd. De groep betaalde 100 euro per dag en een waarborg. Onze diensten hebben intussen alles opgeruimd en de kosten hiervoor zullen van de waarborg worden afgehouden. Voor de rest heb ik geen weet van andere incidenten of problemen. De politie is dagelijks een kijkje gaan nemen en volgens de commissaris zijn er geen noemenswaardige feiten gebeurd.”

Uit het Brusselse

Het ging om een groep van een 45-tal zigeuners uit het Brusselse. “Dat ze een toelating kregen om hier te verblijven, vloeit voort uit de traditie die Oostkamp heeft als kortstondige halteplaats voor woonwagenbewoners. Dezelfde procedure werd gevolgd als voorgaande jaren met de daarbij horende afspraken om het verblijf ordentelijk te laten verlopen. Het is spijtig dat de afspraken deze keer niet werden nageleefd”, aldus nog Vanparys.

(AFr/foto SM/GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier