Onderzoek naar vervuiling door zware metalen in Staden

© Joke Couvreur
Redactie KW

Inwoners van het Stadense centrum in wiens straat de voorbije jaren rioleringswerken werden uitgevoerd ontvingen een brief van de gemeente. Uit onderzoek blijkt immers dat er verhoogde concentraties aan zware metalen aanwezig zijn in de aanvulgrond die tijdens de werken is aangevoerd.

Volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) is er niet meteen reden tot paniek, maar worden toch bijkomende onderzoeken en boringen uitgevoerd om eventuele risico’s te kennen. “Tussen 2015 en 2017 werden in het centrum van Staden werken uitgevoerd om een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen”, vertelt burgemeester Vanderjeugd.

“Nadien zijn ook de wegen vernieuwd. Aannemer RTS uit Zedelgem werd via een openbare aanbestedingsprocedure aangesteld om de werken uit te voeren. Op vraag van het gemeentebestuur, Aquafin, Infrax, Studiebureau Snoeck & Partners en het agentschap Wegen en Verkeer werden onder toezicht van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij, een aantal controlemetingen uitgevoerd. De resultaten tonen aan dat er op sommige plaatsen een verhoogde concentratie van zware metalen – zink en koper – gevonden werd. De normen liggen hiervoor vast in het bodemdecreet. Belangrijk om weten is onder andere of de waargenomen concentraties zich verder kunnen verspreiden, bij voorbeeld via het grondwater. Verdere onderzoeken zullen hier uitsluitsel over geven.”

“In het eerste rapport stelt OVAM dat het risico voor de bevolking ‘zeer onwaarschijnlijk’ is”, weet de burgemeester. “Toch willen we absolute zekerheid. De volksgezondheid moet onze eerste prioriteit blijven. Ik weet dat zowel het gemeentebestuur als alle betrokken opdrachtgevers de werken correct hebben opgevolgd. Het is trouwens op hun vraag dat de testen voor de bodemkwaliteit zijn uitgevoerd. De aanvulgronden waarvan sprake werden gebruikt in de De Carninstraat, Statiestraat, Ieperstraat, Vredestraat en een gedeelte van de Kleine Veldstraat. Alle mogelijke opvolgingsacties die uit het nieuwe rapport komen, zullen we zeer ter harte nemen. Zelfs als zou blijken dat de aanvulgronden moeten afgegraven en vervangen worden. We gaan echter eerst bekijken wat uit het aanvullende bodemrapport blijkt.”

Het leidingwater blijft veilig en gezond“, verzekert de burgemeester. “Dat wordt immers aangevoerd via leidingen en komt dus niet in aanraking met de grond. Enkel het grondwater zou mogelijk een impact kunnen ondervinden, maar dat wordt duidelijk na het lopende onderzoek.”

Alle bewoners en eigenaars van de gebouwen langs de bewuste straten krijgen een brief van het gemeentebestuur. De betrokkenen kunnen terecht op een speciaal telefoonnummer (03/450 45 45 van Aquafin) of op het mailadres ruimte@staden.be als ze bijkomende vragen hebben. (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier