Ondernemer en ereconsul Roland Liénard (84) overleden

Redactie KW

Roland Liénard-Weydts is op vrijdag 12 januari op 84-jarige leeftijd in Kortrijk overleden. Hij was ondernemer en Frans ereconsul in Kortrijk.

Roland Liénard was de stichter van Sani-Perfect in Bissegem. Hij richtte het bedrijf in 1959 op samen met zijn stiefvader Werner Weydts. Zo droeg hij ook de dubbele familienaam Liénard-Weydts. Hij verloor zijn eigen vader Lucien, die vlashandelaar was, toen hij nog maar zes jaar was. De gebouwen van de groothandel in sanitaire toestellen kwamen in de Meensesteenweg in Bissegem op de plaats van de ouderlijke vlasschuur. De zaak werd nadien voortgezet door zijn dochter Maryse en haar man. In 2011 werd Sani-Perfect overgenomen door de groep Sax-sanitair met hoofdzetel in Melle bij Gent. De zaak in Bissegem bleef wel bestaan.

Roland Liénard was elf jaar lang – van 1993 tot 2004 – ereconsul (consul honoraire) voor Frankrijk in Kortrijk en werd opgevolgd door Pierre-Paul De Beir. Hij was verantwoordelijk voor de Franse onderdanen uit de regio Kortrijk. Hij had trouwens zelf zowel de Franse als de Belgische nationaliteit. Hij was geboren Halluin, zijn vader was Fransman, zijn moeder Marie-Louise Blomme Belgische. In 2006 werd hij benoemd tot ridder in het Légion d’Honneur, een hoge Franse onderscheiding, die hij onder meer kreeg voor zijn inspanningen op het vlak van grensoverschrijdende samenwerking. Zo was hij lid van het Comité Grand Lille, dat ervoor zorgde dat Rijsel in 2004 culturele hoofdstad van Europa werd. In eigen land was hij Officier in de Kroonorde.

In 1997 stichtte hij nog de Frans-Belgische Vriendenkring Kortrijk. In Kortrijk is hij ook penningmeester geweest van de Vrienden van het Vlasmuseum. Verder was hij oud-secretaris-generaal van het Nationaal Consulaire Korps van België, lid van Lions Club Menen, Probus Curtricke en nog andere verenigingen.

Roland Liénard was in 1958 getrouwd met Yve Rosseel die bijna twee jaar geleden overleden is. Hij was vader van drie dochters: Maryse, Pascale en Brigitte. Hij had ook 7 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen.

De uitvaartdienst heeft plaats op zaterdag 20 januari in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk.

(NOM)