Ondernemende vrouwen richten sigarenclub Les Smokeuses op in hartje Kortrijk

Les Smokeuses met v.l.n.r. Dominique Gyselinck, An Depuydt, Ruth Vandenberghe, Sofie Delbeke, Annelies Vandemoortele, Sylvie Nys, Caroline Markey, Ann-Pascale Mommerency, Alexandra Vanhamme, Anne Del'haye, Nele Tassaert, Mieke Verhelle en Valerie Descamps. Valerie Vermeulen was verontschuldigd. © Jozefien Eggermont
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

“Het is een misvatting dat sigaren alleen door grijze, oude venten gerookt worden”, vertelt Dominique Gyselinck, in Cuba verkozen tot ‘Hombre del Habano’. In La Casa del Tabaco in Kortrijk startten Ann-Pascale Mommerency en Valerie Descamps met Les Smokeuses, een sigarenclub waar mannen niet toegelaten zijn.

Het zaadje voor Les Smokeuses werd geplant door deze krant. Twee zomers geleden brachten we een reeks over de ‘Madammen van de Leie’, vrouwen die in hun sector Kortrijk op de kaart zetten. Na afloop van de reeks brachten we die ‘madammen’ samen voor een gezellig onderonsje en daar werd voor het eerst gesproken over een vrouwelijke sigarenclub. Nog later werd het idee tussen wijn- en cocktailglas opnieuw gelanceerd en bij Ann-Pascale, professioneel organisator, bleef het idee hangen.

“Het is intussen al anderhalf jaar dat ik regelmatig aan Valerie Descamps (49) vroeg om ermee te starten”, vertelt Ann-Pascale Mommerency (44), zaakvoerder van organisator Kapcon. “Ik weet hoe te organiseren en Valerie heeft de kennis over sigaren. Op dat moment was het voor Valerie in haar winkel in de Leiestraat moeilijk te realiseren. Toen ze gerant werd van La Casa del Tabaco was dat onze gedroomde kans. We hebben daar ons clublokaal.”

“Vrouwen kiezen lange, dunne sigaren, terwijl de dikke net zachter zijn” Valerie Descamps

De Kortrijkse sigarenclub is een van de weinige clubs voor vrouwen. “Het moest wel een hippe club worden. Een voor ondernemende en dynamische vrouwen”, vertelt Ann-Pascale. “Sigarenclubs hebben nu vaak een oubollig imago, maar zo is onze club absoluut niet. Er zijn vrouwen bij die nooit voordien een sigaar rookten, anderen doen dat al jaren. Eigenlijk had iedereen zo zijn eigen reden om lid te worden. We zijn geen vriendinnenclubje, maar hebben een ding gemeen: we genieten graag en leven wel wat Bourgondisch.”

Veel meer dan enkel roken

“Ik zie het als het ultieme vrouwenavondje. We komen zo’n vijf keer per jaar samen voor een kwalitatieve babbel terwijl we leren van elkaar en over sigaren. Geregeld zullen we de avond koppelen aan een andere activiteit zoals combineren met eten en drank. Ik vergelijk het een klein beetje met de Britse ceremonie van ‘high tea’. Het is ook echt de bedoeling om te ontspannen en geen vereniging waar verplichtingen aan vasthangen. Voor mannen zijn er veel hobbyclubs, vrouwen willen altijd ‘iets doen’ tijdens bijeenkomsten. Les Smokeuses is er enkel om te ontspannen.”

Voor de kennis over de sigaren doen de leden beroep op Valerie Descamps. Zij groeide op tussen de tabak in de winkel van haar vader in de Leiestraat. Sinds begin dit jaar is ze het gezicht van de Kortrijkse vestiging van La Casa del Tabaco op de Grote Markt. “Ann-Pascale vroeg het me inderdaad al jaren, maar het paste nooit. In La Casa hebben we een mooie rokersruimte. Het ideale moment om te starten.”

Zelf is Valerie nooit lid geweest van een sigarenclub. “Wel van een whiskyclub. Ik lever wel sigaren aan een club waar vrouwen niet toegelaten zijn. Eén keer per jaar mag ik dan wel voor hen spreken.”

Elegantie versus status

Sigaren specifiek voor vrouwen bestaan niet. “Een vrouw zal wel sneller vragen naar een kleinere of een dunnere sigaar, ze willen niet opvallen. Terwijl een man net wel wil opvallen met een dikke sigaar, het is voor hen een statussymbool. Die dikkere sigaren zijn trouwens beter voor vrouwen die starten met degusteren. Ze zijn immers veel zachter”, legt Valerie uit.

De absolute autoriteit op vlak van sigaren is ook lid van Les Smokeuses. Dominique Gyselinck (43) is eigenaar van ‘La Casa del Tabaco’ en ‘La Casa del Habano’, met vestigingen in Knokke, Brugge, Hasselt en Gent. Ze werd in 2016 ook ‘Hombre del Habano’ in Cuba, zeg maar wereldwijd dé sigarenman van het jaar. Geen enkele vrouw deed het haar voor. “Vrouwen willen elegantie en kiezen sneller voor een lange en dunne sigaar, maar daar zit weinig smaak in. Geef mij maar een stevige sigaar.”

Bovenaan v.l.n.r. Hombre des Habano Dominique Gyselinck, Annelies Vandemoortele en Valerie Descamps. Onderaan Sylvie Nys, Sofie Delbeke en Ann-Pascale Mommerency.
Bovenaan v.l.n.r. Hombre des Habano Dominique Gyselinck, Annelies Vandemoortele en Valerie Descamps. Onderaan Sylvie Nys, Sofie Delbeke en Ann-Pascale Mommerency.© Jozefien Eggermont

“De sigarenwereld is nog lang niet geëmancipeerd“, weet Dominique. “Sigaren worden te vaak geassocieerd met oude, grijze mannen. Vrouwen die sigaren roken, worden al eens scheef bekeken. Roken heeft in het algemeen een negatief imago, maar wij roken niet, we degusteren. Vergelijk het met goede wijn, daar geniet je ook van.”

“Wij roken geen sigaren, we degusteren ze” Dominque Gyselinck

Over goede wijn kent Sofie Delbeke (42) alles. Zij is gastvrouw en sommelier van restaurant Table d’Amis in Kortrijk centrum. “Ik vermoed dat vrouwen eerder zullen zoeken naar verfijning en elegantie bij de keuze van hun sigaren. Net als het bij wijn het geval is.”

Voor Les Smokeuses had Sofie nog nooit gerookt. “Ik vind het wel ontspannend. Mijn eerste motivatie om lid te worden was om bij te leren. Veel van mijn klanten zijn in sigaren geïnteresseerd en ik wil er dan ook meer over weten. Met Les Smokeuses kost het me niet te veel inspanning en leer ik bij op een leuke manier. Er worden ook andere activiteiten aan gekoppeld. Bovendien leer ik nieuwe mensen kennen en er zit een goede ambiance in de groep.”

Bijleren over sigaren

Ook Sylvie Nys (45), die met haar broer zaakvoerder is van Juwelen Nys, wil vooral bijleren over sigaren. “Ik vind het een interessant product, waar ook veel van mijn klanten mee bezig zijn. Ik ga in de eerste plaats om kennis op te doen. Hoe worden sigaren gemaakt en welke smaken zijn er? Een sigaar kan je absoluut niet vergelijken met een sigaret, het is iets om te proeven, te degusteren en van te genieten. Het is een bonus dat het allemaal interessante vrouwen zijn in de groep. En ik sluit niet uit dat ik in de toekomst wel iets doe met sigaren in combinatie met juwelen. Dat kan een evenement zijn of wie weet… een rokerslounge bij de winkel.”

De jongste van de groep is Annelies Vandemoortele (33) uit Heule, die sales manager voor X-Gin is. Toch heeft ze al de meeste ervaring van de groep. “Ik rook al sigaren sinds mijn 18de. Ik ben al jaren lid van een Gentse sigarenclub. En sinds kort ook van Aroma de Cuba Brugge-Knokke met 25 mannen en drie vrouwen. Het uitgangspunt is telkens hetzelfde: we degusteren sigaren met een hapje en een drankje en ondertussen leren we bij over sigaren. Het is wel leuk om nu in een vrouwenclub te zitten. De gespreksonderwerpen zijn anders, maar uiteindelijk blijft het sociale aspect altijd het belangrijkste.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier