Onderdak voor kwetsbare mama’s in oud rusthuis

Enkele van de 26 personeelsleden van Huis Ter Leye in de speelruimte van het huidige gebouw in de Doorniksesteenweg. We zien v.l.n.r. Stefanie Vaneeckhoutte, An Debreuck, Lore Heyse, Sophie Deceuninck, Eline Callewaert, Kim Vaneeckhout, Griet Desmet en Berlinda Guillemyn. © EDB
Redactie KW

Tienermoeders of kwetsbare mama’s kunnen tijdelijk terecht in Huis Ter Leye. Daar krijgen ze hulp om te leren op eigen benen te staan. De opvang in de Doorniksesteenweg is hoognodig aan vernieuwing toe. “We gaan voor een nieuwbouw, maar die is pas over twee jaar klaar”, vertelt directeur Lies Vandemaele. “We zijn dan ook blij dat we in de tussentijd onderdak krijgen in het vroegere woonzorgcentrum Sint Vincentius in de Groeningestraat.”

Huis Ter Leye biedt residentiële opvang aan toekomstige mama’s en ouders met minstens één kindje onder de zes jaar. Daarnaast wordt vanuit het huis ook mobiele gezinsbegeleiding georganiseerd voor negen gezinnen. Vorig jaar mocht de vzw nog de prijs Jeugdhulp in ontvangst nemen. “De jury bekroonde onze inspanningen om de band tussen kwetsbare ouders en hun heel jonge kinderen te versterken“, stelt directeur Lies Vandemaele.

Verouderd

Huis Ter Leye is momenteel gevestigd in de Doorniksesteenweg tegenover Syntra. “We hebben op een oppervlakte van 1.200 vierkante meter een leefgroep. Daar starten de vrouwen die zwanger zijn of een baby hebben. Later kunnen ze doorstromen naar studio’s, waar ook de papa’s kunnen aansluiten. Het gebouw is verouderd en een vernieuwing drong zich op. Er werd vroeger van twee huizen en een rij studentenkamers één huis gemaakt. Het gebouw is niet juist georiënteerd omwille van de energiekost moest er veel veranderd worden. We zouden ook onze mobiele werking aan huis nog wat kunnen uitbreiden.”

Er werd gekozen om een nieuwbouw op de huidige locatie te plaatsen. “Daarvoor moesten we wel een tijdelijke verblijfplaats vinden. We zochten lang naar een plaats hiervoor en kregen te horen dat het SOK de ruimte van het vroeger woonzorgcentrum Sint Vincentius tijdelijk over had. Het is een heel mooie oplossing als tijdelijke locatie.”

Tot eind 2017 werden deze ruimtes gebruikt door de bewoners van de assistentiewoningen Gulden Sporen, die er ook tijdelijk verbleven terwijl er verbouwingen bezig waren in hun gebouw aan de Gentsestraat.

Nieuwbouw

In de Groeningestraat kunnen we 1.400 vierkante meter gebruiken. Er zijn twintig kamers en een gemeenschappelijke ruimte. In de vroegere kapel komt de kinderwerking. Iedereen krijgt er twee kamers en er zal een eigen badkamer op de kamer zijn, wat een verbetering is”, vertelt Lies Vandemaele. De mama’s moeten wel gemeenschappelijk koken, want er zijn geen keukens op de kamer. Er is ook een leefruimte met zetels en een kinderhoekje. “Iedereen kan altijd gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimtes, die groter zijn dat die in ons huidig onderkomen.”

Directeur Lies Vandemaele aan het gebouw in de Groeningestraat waar Huis Ter Leye voor twee jaar haar intrek zal nemen.
Directeur Lies Vandemaele aan het gebouw in de Groeningestraat waar Huis Ter Leye voor twee jaar haar intrek zal nemen.© EDB

“We hebben een contract om hier twee jaar te verblijven. De afbraakwerken in de Doorniksesteenweg starten in april/mei en in juni of juli wordt met de nieuwbouw gestart. Deze moet af zijn eind 2019 zodat we begin 2020 kunnen verhuizen“, geeft de directeur nog mee.

In de nieuwbouw op een oppervlakte van 2.200 vierkante meter krijgen de residenten een studio waar ze kunnen koken en met een badkamer. Er kunnen dan ook grotere gezinnen terecht en er kunnen meer koppels opgenomen worden. Er komt ook een ontspanningsruimte en een gemeenschappelijke keuken. “Dat blijft belangrijk. De ouders kunnen elkaar ontmoeten en de groepswerker ziet er veel gebeuren en kan ondersteunen op het moment zelf. We helpen dan ook ondersteunen in toezicht op het kindje. Naarmate ouders meer vaardigheden ontwikkelen, stimuleren we hen om vaker te koken in hun studio.”

Mobiele werking uitbreiden

De meeste residenten verhuizen van Huis Ter Leye naar een huurwoning. Sommige minderjarigen gaan ook terug inwonen bij hun ouders, grootouders of vrienden.

Huis Ter Leye werkt vooral op doorverwijzing door kraamafdeling of pediatrie, OCMW, CAW, de sociale dienst van de jeugdrechtbank en voorzieningen waar jonge meisjes verblijven. “Er zijn ook meisjes die op straat gezet worden omdat ze zwanger zijn.”

Directeur Lies Vandemaele in de vroegere kapel van het woonzorgcentrum die omgetoverd werd tot een speelruimte voor de kinderen.
Directeur Lies Vandemaele in de vroegere kapel van het woonzorgcentrum die omgetoverd werd tot een speelruimte voor de kinderen.© EDB

De gemiddelde verblijftijd in Huis Ter Leye is 9 maanden, maar tienermoeders die zelfstandig moeten gaan wonen blijven er toch meestal tot ze minstens 18 jaar zijn, dus dit kan ook enkele jaren zijn. “We hebben maar een maximumcapaciteit van 34 personen. Het centrum wenst ook haar mobiele werking uit te breiden omdat de wachtlijst voor de residentiële werking lang is. Als iemand bij de bevalling nog op de wachtlijst staat moeten we al kunnen ondersteunen. Vooral bij hoogzwangere mama’s die geen netwerk hebben is dat heel belangrijk.”

Van de nood een deugd

Lies vertelt dat ze bij Huis Ter Leye echt zien hoe ze het verschil kunnen maken. “Hier is er geen opname, maar we bieden een tijdelijk verblijf waarin we de ouders sterker maken. We leren hen vooral opvoedingsvaardigheden aan en zetten sterk in op de ouder-kind-band. Als je een goede band met iemand hebt, ga je er in investeren, ook al moet je jezelf hiervoor op de tweede plaats zetten.”

De verhuizing staat gepland op 13 en 14 februari. “We maakten van de nood een deugd en konden een reisje regelen voor onze mama’s met enkele begeleiders van maandagavond tot donderdagmiddag. Dat kan dankzij de steun van De Lions Kortijk Leie en Harelbeke en enkele particuliere sponsors. Bij terugkomst zullen hun meubeltjes verhuisd zijn en de juiste verhuisdozen op de juiste plaats staan. Dan helpen we hen donderdagnamiddag met uitpakken, zodat de eerste nacht in de Groeningestraat goed kan verlopen.”

Vrijwilligers die willen helpen met de verhuizing kunnen zich aanmelden bij Lies Vandemaele op 0474 48 61 62

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier