Omwonenden tegen de komst van twee pluimveestallen voor 85.000 slachtkuikens in Passendale

William Doom en Yves Leclyuse uit de wijk het Brouckhof in Passendale. © foto ZB
Redactie KW

“Dit is geen grondgebonden landbouw meer eigen aan de streek, maar een agro-industrieel bedrijf”, zeggen William Doom (43) en Yves Lecluyse (47), woordvoeders van de buurtbewoners.

Beide heren zijn samen met de buurtbewoners dan ook bang voor de gevolgen van de komst van twee pluimveestallen. “We vrezen geurhinder want de aanpalende woonwijken liggen in vogelvlucht op slechts een paar honderd meter. Bovendien produceren dergelijke kweekfabrieken veel ammoniak, koolstofdioxide en fijn stof. Ook zijn we bang dat het geloosde afvalwater een ernstige impact zal hebben op de waterhuishouding.” Bij dit alles komt nog het zwaar vervoer dat zal verlopen via de Kraaiveldstraat naar het centrum van Passendale. Nu klaagt men al over het verkeer in de dorpskom. Daar komt nu ook zwaar vervoer bij.

Omleiding

William en Yves vrezen dan ook dat de mobiliteitsproblemen zullen toenemen. “Vanaf de Klijtbunteweg, waar het bedrijf zal gevestigd zijn, tot aan de kerk staan niet minder dan 26 woningen. Er zijn twee toegangswegen tot de woonwijk Brouckhof-Noord (58 woningen) en Brouckhof-Oost (64 woningen). Bovendien komt er nog een verkaveling langs de Kraaiveldstraat. Daar allemaal bovenop zijn in die straat ook het woonzorgcentrum, PC De Craeye en de jeugdlokalen gevestigd. Wil men zo de mobiliteit oplossen?”, vragen Willam en Yves zich af.

De twee woordvoerders vinden dan ook dat het zwaar vervoer zou moeten omgeleid worden. “Het zou logisch zijn het zwaar agrarisch verkeer om te leiden via de Kleine Roeselarestraat-Doornkouterstraat naar de Grote Roeselarestraat. Vanaf de noordoostelijke kant van de te bouwen stallen kan via een toegangsweg van 150 meter een verbinding gemaakt worden met de Kleine Roeselarestraat.”

Vergunningen

Op 19 augustus van vorig jaar werden 200 handtekeningen van misnoegde omwonenden overgemaakt aan het gemeentebestuur. “Maar moesten we nu de ronde doen, hebben we er zeker 700. Op 20 oktober kwam er een infovergadering met onze vraag de goedkeuring van de bouwaanvraag in te trekken en ,indien niet, strenge maatregelen te verbinden aan de goedkeuring. Slechts 4 dagen later, op 26 oktober, was de goedkeuring er al met daaraan gekoppeld onze strenge voorwaarden. De gemeente gaf de stedenbouwkundige vergunning en de bestendige deputatie de milieuvergunning. We begrijpen het niet goed, maar we zijn vast besloten de bouwwerken alert op te volgen en de schending van de voorwaarden over te maken aan de bevoegde diensten. We kijken eveneens nieuwsgierig uit naar de bevindingen van het studiebureau, waarvoor de gemeente 15.000 euro uittrok, in verband met de Kraaiveldstraat”, besluiten William en Yves.

(NVZ – foto ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier