Omwonenden Stationsbuurt Diksmuide willen herneming Gecoro-procedure na fouten

Redactie KW

Tijdens de besloten zitting van de gemeenteraad van komende maandag 26 januari, wordt de samenstelling van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) besproken.

Naar aanleiding van de geplande goedkeuring van het RUP Stationsbuurt, die in december op de agenda van de gemeenteraad stond, kwam aan het licht dat de aanduiding van de voorzitter, ondervoorzitter en secretaris van de Gecoro onwettig was verlopen. Volgens Paul Claus, woordvoerder van enkele omwonenden die gekant zijn tegen de komst van hoogbouw in de stationsbuurt, volstaat een eenvoudig gemeenteraadsbesluit echter niet om dat euvel recht te zetten.

“Fout werd door de bestendige deputatie echter niet opgemerkt”

“De problemen ontstonden al op de gemeenteraad van 26 augustus 2013, toen de gemeenteraad een secretaris voor de Gecoro vergat aan te duiden”, aldus Claus. “Die fout werd door de bestendige deputatie echter niet opgemerkt. Na de goedkeuring van de deputatie werd door de gemeenteraad in december 2013 snel een voorzitter aangeduid, maar daarbij werd vergeten om de bekrachtiging te vragen van de deputatie, omdat in het besluit van de gemeenteraad een artikel over het hoofd was gezien. Hierdoor kon de voorzitter zijn functie nooit echt opnemen.”

Volgens Claus wemelen de beslissingen van de gemeenteraad van de vormfouten en zelfs inbreuken op de privacywetgeving, omdat er op de openbare zitting zaken werden besproken die eerder op de besloten zitting thuishoren. Daarom acht hij een herneming van de hele procedure aangewezen, ditmaal volgens de correcte richtlijnen. Voor het RUP Stationsbuurt betekent dit dat het openbaar onderzoek hernomen moet worden, aangezien het advies van de Gecoro als nietig moet worden beschouwd. “Intussen is de tijd verlopen om een nieuw advies uit te brengen. Dat kan immers maximum negentig dagen na het sluiten van het openbaar onderzoek”, zegt Paul Claus. “In afwachting van een rechtzetting omtrent de Gecoro, zou het stadsbestuur zijn tijd kunnen besteden aan overleg met de bewoners van de Oostvesten over hoe zij de ruimtelijke inrichting van hun woonwijk zien. Daarom lijkt het ons beter om het toegevoegd punt omtrent de Gecoro van de gemeenteraadsagenda af te voeren. Anders blijft het toch maar aanmodderen in onwettelijkheid.”

(TVDW)