Omwonenden ongerust over ontmanteling vliegtuigbom tussen Oostende en Bredene

Redactie KW

Donderdagavond, tijdens de infoavond in OC De Schaperije, uitten een 40-tal burgers hun onrust omtrent het ontmantelen van de vliegtuigbom uit de Eerste Wereldoorlog die woensdagmorgen gevonden werd tijdens de graafwerken bij de gebouwen van de beschutte werkplaats.

Er zijn veel gevolgen van de ontmanteling van de bom in de Vaartblekerstraat. In Oostende worden 11 straten en in Bredene 3 straten volledig ontruimd in een straal van 500 meter rond de bom. Bewoners van 500 woningen binnen de 900 meter moeten binnen blijven. Er mogen in die zone ook geen wagens staan. In en uit de zones is vanaf 10 uur geen verkeer mogelijk. Vanaf 9.30 wordt de zone volledig afgesloten.

Verkeer op de verbinding Kennedy – De Bolle is niet mogelijk vanaf 9.30 uur. Wie naar de Oostkust moet wordt op de A10 aangeraden om de afrit Oudenburg te gebruiken. Het AZ Damiaan blijft bereikbaar. Het afsluiten van De Bolle heeft ook gevolgen voor het openbaar vervoer. Er zal geen treinverkeer zijn vanaf 10 uur en de kusttram wordt stilgelegd op het traject Oostende-De Haan. Er zijn vervangende bussen tussen Bredene en De Haan, maar Oostende bereiken met tram wordt onmogelijk. Ook lijnen 4 en 9 (van en naar Bredene) rijden niet. De centrumbus rijdt om en de lijnen 21-22-23 rijden om via de autostrade.

Omwonenden ongerust over ontmanteling vliegtuigbom tussen Oostende en Bredene

Er waren op de info-vergadering een 30-tal bewoners die vooral vragen hadden over het einde van de operatie. Burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.a) : “Het einde van de operaties wordt bepaald door DOVO en de politie en zullen we via sociale media en via de website communiceren. Maar het zal vooral merkbaar zijn op het terrein als de politie de blokkades opheft en er weer verkeer rijdt.”

Enkele burgers stellen zich toch vragen omtrent de goede afloop van de ontmanteling. “Ik mag het niet gedroomd hebben dat ons huis, dat binnen de perimeter van 500 m staat, de lucht in gaat,” klonk het bij enkele bezorgde buurtbewoners! “Als dat maar goed afloopt!”

(efoo/fro)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier