Omwonenden krijgen antwoorden op vragen over vluchtelingen in Koksijde

Redactie KW

Bijna 400 mensen woonden de infovergadering in het Casino bij over het asielcentrum en de vluchtelingen. De vergadering verliep rustig.

Er kwamen om en bij de vijfhonderd vragen binnen op de communicatiedienst van de gemeente. Die werden in thema’s ondergebracht. Zoals te verwachten ging de hoofdmoot naar veiligheid.

“Er is een permanente bewaking en we hebben versterking van het wachtpersoneel gevraagd. De patrouilles worden opgedreven. En ik kan jullie gerust stellen : de wapens en munitie heb ik laten verwijderen’, zei basiscommandant Evert Cuppens. Wat houdt de controle op de bewoners van de twee centra in?

“Ze worden meteen gescreend. Een verbindingsofficier en een wijkagent zullen geregeld in de centra aanwezig zijn”, antwoordde politiekorpschef Nico Paelinck. “De vluchtelingen moeten een badge met foto en naam dragen en de eerste drie maand is er versterking van een een privébewakingsdienst. Cavalerie zal de duinen controleren.” Zal de politie voldoende op straat en in de winkels aanwezig zijn? “Winkeldiefstallen worden afgehandeld zoals elke andere diefstal en bij grote problemen op straat, zoals een opstand, kunnen wij direct alle interventiekorpsen van de provincie engageren”, zei de korpschef.

Ter informatie : een vluchteling krijgt 7,40 euro per week, maar volgens regiodirecteur Evert-Jan Witteveen zijn er ook veel bemiddelde en hoog opgeleide vluchtelingen, vooral Syriërs. Volgens directrice Sofie Desseyn zullen de kamers en de bewoners geregeld gecontroleerd worden. Burgemeester Marc Vanden Bussche lokte applaus uit toen hij antwoordde op de vraag hoe lang het asielcentrum zal bestaan. “Fedasil kreeg een concessie voor een jaar. Of er een tweede en eventueel een derde concessie komt zal afhangen van de vooruitgang in ons dossier om de luchtmachtbasis aan te kopen. Als wij daarin slagen zal dat de beste garantie zijn om te vermijden dat er daar nog een asielcentrum komt”, aldus Marc Vanden Bussche. Schepen van onderwijs Lander Vanhove (Open VLD) zei dat alle Koksijdse scholen bereid zijn om kinderen van vluchtelingen op te nemen, met een maximum van acht per school.

Een vrouw maakte zich zorgen over het grote aantal alleenstaande mannen onder de vluchtelingen (de helft) en een man wilde weten of er nu moslimfilms in de bioscoop zullen spelen. Opmerkelijk was de tussenkomst van kunstenaar Walter Vilain. “We staan nu tegenover die mensen, we zullen toch geen prikkeldraad tussen ons spannen? Daar hebben we zeer slechte herinneringen aan. In feite geven die mensen ons de kans om te tonen wie we zijn.”

Er werd afgesloten met een positieve noot : veel inwoners vroegen wat zij voor de vluchtelingen kunnen doen en gaven zich op als vrijwilliger.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier