Omstreden plannen voor paalwoningen in Ruddervoorde tijdelijk opgeborgen

Buurtbewoners protesteerden al tegen de komst van de paalwoningen. © AFr
Redactie KW

De nv Bouw Francis Bostoen uit Drongen heeft haar omstreden plannen voor de bouw van vier woningblokken in Ruddervoorde tijdelijk opgeborgen. “We willen eerst in dialoog treden met de actievoerders. Daarna gaan we ons dossier opnieuw indienen. Dit uitstel is zeker geen afstel.”

Op 12 juli diende de nv Bouw Francis Bostoen uit Drongen een aanvraag in voor de bouw van vier woningblokken van vier verdiepingen hoog op de site van de Oude Brouwerij langs de Sijslostraat en de Kanunnik Andriesstraat in Ruddervoorde. Omdat het een waterziek gebied betreft, zouden de blokken, die elk veertien meergezinswoningen omvatten, op palen worden geplaatst. De buurtbewoners gingen meteen in het verzet tegen de komst van de paalwoningen en zetten hun ongenoegen begin september kracht bij met een protestactie. Volgens hen vormt het project een aanslag op het landelijke zicht, de waterhuishouding in de regio en de verkeersveiligheid.

We laten dit mooie project zeker niet los en zullen op het gepaste moment ons dossier opnieuw indienen

En de actie lijkt vruchten af te werpen, want in een persbericht liet het Oostkampse gemeentebestuur woensdag weten dat nv Bouw Francis Bostoen zijn aanvraag heeft ingetrokken. Maar bij Bostoen benadrukken ze dat het om een tijdelijke intrekking gaat. “Dit uitstel is geen afstel“, reageert voorzitter Johan De Vlieger van het directiecomité van nv Bouw Francis Bostoen. “We laten dit mooie project zeker niet los en zullen op het gepaste moment ons dossier opnieuw indienen.” Waarom Bostoen haar aanvraag precies heeft ingetrokken, wil De Vlieger niet kwijt. En of het om een strategisch manoeuvre gaat wil hij evenmin gezegd hebben. “In afwachting van een nieuw dossier willen we in dialoog treden met de buurtbewoners“, stelt hij. “Wij steken de hand uit om rechtstreeks met elkaar te communiceren en niet via de pers.”

Argwaan

De buurtbewoners nemen intussen een afwachtende houding aan. “We zijn uiteraard wat argwanend over dit uitstel”, zegt Martijn De lameillieure. “Maar het geeft ons wel de tijd om ons grondiger in het dossier te verdiepen en beter onderbouwde bezwaarschriften in te dienen. We staan zeker open voor dialoog, ook al heeft Bostoen daar al heel wat kansen voor gehad.” Het openbaar onderzoek in het kader van de bouwvergunning liep af op 7 september. Op basis van dit onderzoek ging het Oostkampse gemeentebestuur een advies formuleren. Maar door de intrekking van de plannen hoeft het bestuur zich voorlopig niet uit te spreken over het project. Burgemeester Jan de Keyser (CD&V) is altijd bijzonder karig geweest met commentaar. “Dat is logisch bij een openbaar onderzoek dat lopende is”, stelde hij daarover. “Ik mag het openbaar onderzoek nu eenmaal niet beïnvloeden. Maar ik heb echter niet onder stoelen of banken gestoken dat de communicatiestijl beter kon en dat zo’n project alvast moet starten met een informatie- en participatietraject. Blijkbaar heeft men dat nu begrepen.”

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier