Omheining om mensensmokkelaars af te schrikken in Westkerke nog niet hersteld na ongeval

Het ongeval gebeurde amper 2,5 weken na de heropening van de parking. © DJ
Redactie KW

De nieuwe omheining ter hoogte van de autosnelwegparking in Westkerke is een maand na een zwaar verkeersongeval nog niet hersteld. Het hekken moet mensensmokkelaars afschrikken, maar mist momenteel door twee grote openingen haar doel.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heropende op 4 juli de autosnelwegparking langs de E40/A18 in Westkerke. De parking werd als populaire stopplek voor mensensmokkelaars drie jaar geleden gesloten, na meerdere klachten over incidenten met transitmigranten. De heropening vorige maand ging gepaard met nieuwe maatregelen. Vlaanderen investeerde 400.000 euro in ANPR-camera’s, sanitaire voorzieningen én een beter beveiligd hekwerk. Lang bleef de omheining echter niet overeind. Na amper 2,5 weken gebeurde net voorbij de parking een zwaar verkeersongeval. Een Duitse bestuurster knalde er door de nieuwe omheining in Westkerke. De wagen ging meermaals over de kop, en kwam zo’n 50 meter verder tot stilstand in de gracht.

Sindsdien zijn er twee grote openingen in de omheingen. Op de plek waar de wagen erdoor reed en op de plek 50 meter verder waar de hulpdiensten het zwaar gewonde slachtoffer in de ziekenwagen op de autosnelweg droegen. Vandaag, een maand later, zijn de twee openingen er nog steeds. En krijgen de mensensmokkelaars dus eigenlijk deels opnieuw vrij spel. Het Agentschap Wegen en Verkeer is op de hoogte. De herstellingen zijn binnenkort gepland. “Vermoedelijk over twee weken, ergens begin september”, zegt communicatieverantwoordelijke Eveline Vandecaetsbeek. Volgens het AVW zijn er ondanks de gaten nog geen nieuwe incidenten gemeld. “Er is zelfs nog geen enkele klacht binnengekomen sinds de opening begin juli.” In een volgende fase investeert de Vlaamse overheid nog meer dan een miljoen euro in verdere verbeteringen. Het hekwerk wordt nog uitgebreid, het aantal parkeerplaatsen voor vrachtwagens stijgt van dertig naar honderd, er komt een nieuwe toplaag en een vast sanitair paviljoen.

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier