Olga haakt en keurt inktvisjes voor couveusekindjes in AZ Groeninge in Kortrijk

"Inktvisjes haken kan iedereen, want eigenlijk hoef je maar twee steken te kennen", legt Olga Ivanova uit. (Foto JE)
Redactie KW

Creatief bezig zijn voor het goede doel, dat sprak Olga Ivanova aan toen ze las over het project van gehaakte inktvisjes voor couveusekindjes.

Als ambassadeur zorgt ze ervoor dat de knuffeltjes gewassen en gekeurd in de Kortrijkse dienst neonatologie terechtkomen. “Momenteel zijn de inktvisjes helemaal in en ik hoop dat het project ook na de hype blijft bestaan. Daarom zoeken we nog heel wat enthousiaste haaksters”, stelt ze.

Vliegende start

Het project ontstond in januari 2013 toen een Deense dame een inktvisje haakte voor een te vroeg geboren kindje. Het knuffeltje bleek een positief effect te hebben op het prematuurtje en kreeg heel wat bijval. Olga was meteen enthousiast om zelf te haken en ook ambassadeur te worden. “Ik polste bij initiatiefneemster Ria of ze nog iemand nodig hadden voor Waregem, omdat ik daar bevallen ben van mijn zoontje Vince. In Waregem nam Mieke Amez de taak al voor haar rekening, dus kreeg ik AZ Groeninge in Kortrijk onder mijn vleugels. Samen met een collega ben ik daarnaast ook ambassadeur voor AZ Sint-Jan in Brugge”, vertelt Olga.

Tentakels als navelstreng

Het Kortrijkse ziekenhuis vraagt inktvisjes zonder ogen of andere versieringen. “Het is beter als de knuffeltjes zo eenvoudig mogelijk zijn. Dat sluit alle risico’s uit. Voor de baby’tjes zijn die details ook niet belangrijk. Vooral de gehaakte tentakels zijn nuttig. Die doen hen denken aan de navelstreng en geven een geborgen gevoel”, legt Olga uit. “Bovendien trekken ze niet meer aan de buisjes en kabeltjes in de couveuse als ze naar de tentakels kunnen grijpen. Ook voor de verpleegkundigen is dat dus een voordeel.”

Als ambassadeur krijgt Olga de inktvisjes toegestuurd. Ze wast en keurt ze. “Dat moet heel zorgvuldig gebeuren, want de kindjes in een couveuse zijn kwetsbaar”, weet ze.

(JE-foto JE)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad

Wil je zelf beginnen haken? Patronen en info vind je www.kleine-inktvisjes.eu. Een inktvisje kun je laten keuren door Olga via littlequids4kids@gmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier