Oekene krijgt met urnenbos een primeur voor West-Vlaanderen

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Het eerste urnenbos van West-Vlaanderen vinden we vanaf januari in Oekene. Tot voor enkele jaren was je na crematie op een columbarium of asverstrooing aangewezen. Daar komt met het urnenbos verandering in. Daarbij kun je de composteerbare urne begraven in een groene zone.

In Oekene, een deelgemeente van Roeselare, werd zo’n vijftien jaar geleden bij de uitbreiding van de begraafplaats een aantal restgronden ingericht als wandelgebied. Deze zone leent zich uitstekend voor de inrichting van een urnenbos. “Een urnenbos is niet onmiddellijk als begraafplaats te herkennen, het is één met de natuur. Je ziet er geen rijen, aangelegde paden of grafsiersels. Een urnengraf kan, indien er een concessie is verleend, enkel worden gemarkeerd door een zwerfsteen. Het terrein is vrij toegankelijk, er is geen afsluiting en er kan gewoon gewandeld worden”, aldus schepen Marc Vanwalleghem.

Een urnenbos is een alternatief voor het urnenveld, columbarium of strooiweide. “Je kies ter voor om na de dood bij te dragen tot het ontwikkelen en beheren van een groenere leefbare omgeving, dit in tegenstelling tot de traditionele grafkeuzes. De urnen worden in organische materialen vervaardigd en zijn zo biologisch afbreekbaar. De urnen met concessie worden langs het wandelpad begraven, zonder concessie krijg je een anonieme plaats zonder grafaanduiding”, verduidelijkt schepen Vanwalleghem.

Aparte ingang

Aan de inkom komt een gedenkplaats met de gegevens van de overledene. Daar kan ook een bloemstuk of iets dergelijks neergelegd worden, in het bos zelf is daar de mogelijkheid niet toe. “In Oekene paalt het urnenbos aan de begraafplaats, maar is er een aparte ingang. In het middenplein werden door middel van boomplanken zitplaatsen voor ongeveer 60 personen voorzien. Deze afscheidsruimte kan gebruikt worden voor de uitvaart zelf of voor een moment van bezinning.”

Het urnenbos is voorlopig het eerste in Roeselare en bij uitbreiding in West-Vlaanderen. “Een bos creëer je natuurlijk niet op enkele maanden tijd, de komende jaren worden er geen nieuwe in gebruik genomen. Dat betekent dat niet alleen inwoners van Oekene, maar vanuit heel Roeselare en misschien zelfs niet-inwoners er terecht kunnen. De komende maanden wordt het reglement afgetoetst en het is de bedoeling om dan in januari van start te gaan.”

“Het grote verschil met een gewone begraafplaats is dat je er als nabestaande een heel geborgen gevoel hebt, het is een andere manier van begraven worden”, klinkt het tot slot.

(TD)

Lees ook meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier