Oedelemse opvang zoekt nieuwe thuis voor papegaaien uit Ardooie

Een week na de verhuizing, neemt het stressgehalte bij de papegaaien geleidelijk af. "Ik moet wel nog nadenken over de namen van de nieuwe dieren", zegt Nathalie Lycke van Nally's papegaaienopvang. © EV
Redactie KW

Nally’s papegaaienopvang in Oedelem kreeg er vorige week plots 64 papegaaien bij. Die werden in beslag genomen bij een kwekerij in Ardooie door de dienst Dierenwelzijn. “We willen alle dieren weer op hun plooi laten komen en vervolgens een nieuwe thuis geven.”

Een aantal van de vogels staan op de lijst van dieren die met uitsterven worden bedreigd, deze dieren worden extra beschermd en mogen niet gehouden of verkocht worden zonder specifieke attesten. In Ardooie leefden de dieren in te kleine kooien, de hygiëne was er onvoldoende en de vergunning van de kweker bleek niet in orde. De 64 papegaaien verblijven sindsdien bij Nathalie Lycke van het erkend vogelopvangcentrum Nally’s papegaaienopvang, thuis van zo’n 80 soorten papegaaien.

Bedreigde diersoort

“Hier kunnen tot duizend papegaaien terecht”, zegt Nathalie, die vier jaar geleden de opvang oprichtte. Ze werd donderdagochtend opgebeld voor de inbeslagname en arriveerde even later met 64 kooien bij de Ardooise kweker F. “Er werden in een donkere loods verschillende soorten papegaaien aangetroffen. Vier van hen behoren tot de A-categorie van CITES, wat betekent dat ze extreem beschermd worden omdat ze met uitsterven worden bedreigd. De andere waren B-vogels, niet met uitsterven bedreigd. Vijf vogels waren niet beschermd, nog vier waren niet in orde met de chip. Sommigen zijn nog erg jong en vertonen door de verhuizing nogal wat stress.”

“Wie van papegaaien houdt, maar er thuis niet de gepaste ruimte voor heeft, kan ook peter of meter worden”

Dat is duidelijk te zien aan hun veren. Een week na de verhuizing, neemt hun stressgehalte geleidelijk af. Dat merkt Nathalie onder meer aan hun gedrag en hun uitwerpselen. Als ze door de bezoekersruimte wandelt, spreekt ze alle dieren aan met hun naam. “De ongeveer 150 papegaaien die hier al waren, reageren duidelijk op hun naam. Ik moet nog nadenken over de namen van de nieuwe dieren“, lacht ze.

Korte screening

Voor alle papegaaien wordt een nieuwe thuis gezocht, in binnen- of buitenland. Nathalie wil dus ook deze nieuwelingen helpen aan nieuwe baasjes. Wie een liefde heeft voor deze kleurrijke en sociale dieren, kan langsgaan om een adoptie te overwegen. Tussen de in beslag genomen vogels, bevinden zich ook kaketoes. Deze vogels hebben een hoog knuffelgehalte, maar jagen de decibelproductie in het vogelasiel ongelooflijk de hoogte in. “Daarom worden kaketoes vaak teruggebracht naar het asiel. Wie een papegaai in huis wil nemen, moet zich terdege bewust zijn van de voor- en nadelen van zo’n huisdier. Als mensen een papegaai willen, onderwerpen we hen toch eerst aan een korte screening om impulsaankopen en ondoordachte beslissingen te vermijden.”

Verveling tegengaan

“Mensen weten vaak niet dat deze dieren gemiddeld 40 tot 60 jaar oud worden, dat je hen steeds nieuwe uitdagingen moet geven om hun verveling tegen te gaan en dat ze harder kunnen bijten dan sommige honden.” Nathalie vindt dat geïnteresseerden sowieso eerst moeten langskomen. “Wie van papegaaien houdt, maar er thuis niet de gepaste ruimte voor heeft, kan ook peter of meter worden. Via een maandelijkse bijdrage van 12.50 euro, wordt je dier dan verzorgd en gevoed bij Nally en kan je het ook bezoeken. Wie de vogelopvang wil bezoeken, is steeds welkom. “Ons asiel krijgt geen steun van subsidies, dus we overleven enkel op giften, toegangsgeld voor bezoekers, sponsoring en peter- of meterschap.” (EV)