OCMW van Zwevegem koopt 50 assistentiewoningen op Leanderhof

OCMW-voorzitter Kaat Defoirdt en burgemeester Marc Doutreluingne, samen met een verantwoordelijke van Vanhaerents, aan de Bekaertsite. © EV
Redactie KW

Het Zwevegemse OCMW zal de 50 nog te bouwen assistentiewoningen aankopen op het Leanderhof, de vroegere Bekaertsite. Met de investering is een bedrag van bijna 12 miljoen euro gemoeid.

Projectontwikkelaar Vanhaerents wil van de oude Bekaertsite in het centrum van Zwevegem een moderne woonzone maken. In totaal komen er zo’n 300 woongelegenheden en enkele commerciële ruimtes. In het project is ook de bouw van 50 assistentiewoningen, de serviceflats van vroeger, opgenomen.

Het OCMW van Zwevegem werd door Vanhaerents benaderd om die woningen aan te kopen en dan te verhuren. “Omwille van de financiële onzekerheid hebben we aanvankelijk de boot een tijdje afgehouden. Na een tijdje kwam het besef dat de aankoop niet zo’n slechte zaak zou zijn, en we besloten om met de projectontwikkelaar in zee te gaan”, stelt OCMW-voorzitter Kaat Defoirdt. Naast de aankoop van de 50 woongelegenheden zitten er ook nog 25 parkeerplaatsen in het pakket.

Vraag sneller beantwoorden

Met de aankoop van die woningen wil men het aanbod aan assistentiewoningen in Zwevegem verdubbelen. “Momenteel hebben we 56 erkende assistentiewoningen, maar een wachtlijst met zo’n 350 inschrijvingen. Na de realisatie van de nieuwe woningen zullen we over ruim 100 assistentiewoningen beschikken en de vraag dus sneller kunnen beantwoorden”, aldus nog Kaat Defoirdt.

De CD&V-oppositie zegt blij te zijn met de aankoop. “Deze assistentiewoningen in eigendom hebben, betekent voor het OCMW dat er een eigen beleid kan gevoerd worden, zonder afhankelijkheid van andere partners”, zegt fractieleider Ann Cosaert. Zij haalde ook nog even de financiële toestand van het OCMW bij de start van de nieuwe legislatuur in herinnering. “We hadden een spaarpotje van bijna 5,4 miljoen euro en de toezegging van de VIPA-subsidies voor het nieuwe woonzorgcentrum. Deze subsidies hebben er voor gezorgd dat instappen in dit project mogelijk is”, klonk het.

Symbolisch overhandigde raadslid Myriam Laverge een spaarvarkentje aan de OCMW-voorzitter.

(GVZ)