OCMW Tielt en Colruyt starten project rond betaalbare en evenwichtige voeding

Ook het OCMW van Tielt stapt in het project 'Aan tafel in 1-2-3 euro'. © WM
Redactie KW

Na een eerder geslaagd pilootproject in Kortrijk stapt ook het OCMW van Tielt in het project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’.

Een evenwichtige voeding vormt de basis voor een goede gezondheid, maar al te vaak focussen mensen in armoede zich vooral op ‘overleven’ en behoort evenwichtige voeding niet tot hun prioriteiten.

Het project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ wordt uitgebouwd rond een tweewekelijks budgetvriendelijk receptenboek van Colruyt. Dat bevat 6 lekkere,gemakkelijke, evenwichtige en kindvriendelijke recepten. De gekozen ingrediënten voor de recepten kosten maximum 1, 2 of 3 euro per persoon en werden telkens berekend op basis van 3 porties, waardoor het duurste gerecht maximum 9 euro kost. Bij de prijsberekening zal wordt bovendien rekening gehouden met de prijs van de volledige verpakking, ook al gebruik je een bepaald product maar in een kleine hoeveelheid. Tips om met de restjes aan de slag te gaan en voedselverspilling tegen te gaan mochten dus ook niet ontbreken.

Luchtig en uitnodigend receptenboekje

De recepten zelf zijn weergegeven in een luchtig en uitnodigend receptenboekje waar plaats is voor de klassieke items van de receptopbouw, zoals ingrediënten, bereidingswijze of bereidingstijd. Verder krijg je er per gerecht de maximumprijs aan de kassa, handige winkellijstjes en zelfs tips om kinderen te laten meehelpen in de keuken waardoor het bereiden van de maaltijd een gezellig gezinsmoment kan worden.

Reeds van bij de initiële de uitrol van het project werd extra rekening gehouden met de privacy van de klanten. Na aanmelden zullen de receptenboekjes per post thuis bezorgd worden. Speciale acties of prijsstijgingen die plaatsvonden tussen het proces van opmaak en verdeling aan de klant worden discreet en automatisch aan de kassa verrekend via de ‘Extra’-kaart.

Het OCMW van Tielt heeft de laatste jaren zwaar ingezet op zowel emancipatie van mensen in (kans)armoede, maar ook op initiatieven om een gezonde levensstijl te promoten. Het project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ vormt dan ook een mooie aanvulling op deze inspanningen.

Deelnemen kan voor de doelgroep van kwetsbare gezinnen met kinderen. Inschrijving voor het project kan via het Sociaal Huis, maar ook andere Welzijnsorganisaties kunnen via het Sociaal Huis toeleiden.

Gezinnen die zich inschrijven hebben geen enkele aankoopverplichting. Het OCMW van Tielt en Colruyt maken zich sterk dat de producten uit elk receptenboekje ook in een andere supermarkt of winkel gekocht kunnen worden.

(WM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier