OCMW’s krijgen in 2016 en 2017 meer middelen

Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie. © BELGA
Redactie KW

Het extra geld moet ten dienste staan van de begeleiding van erkende vluchtelingen.

Daar heeft de federale ministerraad vrijdag mee ingestemd, melden bevoegd minister Willy Borsus (MR) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Het extra duwtje in de rug was al langer aangekondigd. Het gaat om tien procent van het leefloon per vluchteling of persoon met subsidiaire bescherming die een leefloon krijgt. De OCMW’s kijken immers aan tegen heel wat werk op vlak van begeleiding. Want de instroom van asielzoekers mag dan al terugvallen, het aantal erkenning gaat de komende maanden blijven toenemen.

Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen heeft immers nog een hele berg aanvragen te verwerken. Die nieuwe erkenningen zorgen voor “maatschappelijk werk, begeleiding, materiële kosten en een extra administratieve last”, zo verklaart Borsus de nood aan extra middelen. De steun gaat niet naar de vluchtelingen, maar naar de OCMW’s, beklemtoont Francken nog. Het moet hen helpen de vluchtelingen zo snel mogelijk aan de slag te krijgen. “De werkgelegenheidsgraad van erkende vluchtelingen is al jaren dramatisch laag. Deze groep activeren is een cruciale beleidsuitdaging”, besluit hij.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier