OCMW ontslaat secretaris diedaarom naar rechtbank trekt

Philippe Awouters is niet langer secretaris van OCMW Kortrijk. (Foto JVGK)
Redactie KW

In een mededeling stelt OCMW Kortrijk dat de samenwerking met secretaris Philippe Awouters is beëindigd. Die laat op zijn beurt weten dat hij zijn ontslag zal aanvechten bij de rechtbank.

Op de OCMW-raad van 24 april vond in besloten zitting een ‘bijzondere evaluatie decretale graden’ plaats van Philippe Awouters. De Moorselenaar (41) kreeg daarbij een negatieve evaluatie. Het was de tweede keer dat Awouters een negatief rapport kreeg (in 2012 gebeurde dat ook al, red.), waardoor het volgens het OCMW-decreet mogelijk is om tot een ontslag te komen. Zijn advocate Gitte Laenen bestreed intussen de dubbele ongunstige evaluatie.

Ontslag aanvechten

Deze week vond een speciale OCMW-raad in besloten zitting plaats en werd Philippe Awouters zelf gehoord. Donderdagmiddag dan werd het OCMW-personeel op de hoogte gebracht van het beëindigen van de samenwerking. “De context waarin dit gebeuren zich situeert, beschouwen wij als een interne aangelegenheid tussen het OCMW-bestuur en de secretaris. Wij geven daar bijgevolg geen verder commentaar op”, is te lezen in een korte persnota.

Gitte Laenen wil wel commentaar geven en stelt dat haar cliënt zijn ontslag zal aanvechten. “De heer Awouters is ervan overtuigd dat de gevolgde evaluatie- en ontslagprocedure op een incorrecte, niet-objectieve, niet-zorgvuldige en niet-gemotiveerde wijze verlopen is en daarom zullen de nodige procedurestappen worden gezet om de beslissingen van het OCMW aan te vechten. De secretaris heeft immers recht op een objectief, onafhankelijk en correct verloop van zijn evaluatieprocedure.”

An Spriet waarnemend secretaris

Philippe Awouters laat zelf weten dat hij diep ontgoocheld en verontrust is over de gang van zaken. “Ik ben bovenop uitermate gechoqueerd en erg gekrenkt. De onverwachte wendingen die zich in de loop van de evaluatieprocedure hebben voorgedaan evenals de huidige beslissingen doen afbreuk aan de tijd, inzet en energie die ik de afgelopen jaren in het OCMW Kortrijk heb geïnvesteerd en aan de positieve resultaten die ik met mijn team heb bereikt.”

Ondanks hangende gerechtelijke stappen lijkt voor OCMW Kortrijk de kous af: intussen werd An Spriet aangesteld als waarnemend secretaris. (AXV-foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier