OCMW Lichtervelde overweegt oprichting zorgbedrijf

De Lichterveldse zorgsite vanuit de lucht. Linksonder herkennen we de Dokter Roelenslaan, rechts de Statiestraat. Het OCMW wil nu de aanpalende site, met daarop een bedrijfsgebouw en twee huizen, aankopen om het woonzorgcentrum op termijn eventueel uit te breiden. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Het OCMW van Lichtervelde overweegt om in 2017 op eigen houtje een zorgbedrijf uit de grond te stampen. Dat zei OCMW-voorzitter Roos Vanwalleghem tijdens de gemeenteraad van maandagavond.

Tijdens de gemeenteraadszitting werd een herziening van het meerjarenplan van het OCMW goedgekeurd. Daar werd ook bekendgemaakt dat het Lichterveldse OCMW beslist heeft om in de Statiestraat een 3.072 vierkante meter grote site aan te kopen die aanpaalt aan de zorgsite, waar zich woonzorgcentrum ‘t Hof en dienstencentrum De Ploeg bevinden.

De site omvat een bedrijfsgebouw en twee bewoonbare huizen, die in een eerste fase kunnen verhuurd worden. In de OCMW-raad van 14 december werd de aankoopbelofte onder opschortende voorwaarden al goedgekeurd. Het OCMW wil maximaal 900.000 euro neertellen voor de site, inclusief de abraak- en saneringswerken.

Uitbreiding WZC

Een studie moet uitwijzen wat er met de site dient te gebeuren. “In eerste instantie denken we aan een uitbreiding van de capaciteit van het woonzorgcentrum, maar we onderzoeken ook of de oprichting van een dagverzorgingscentrum ons zorgaanbod kwalitatief kan uitbreiden”, aldus OCMW-voorzitter Roos Vanwalleghem (CD&V).

Zorgbedrijf?

Gemeenteraadslid Modest Derho (Open VLD) vroeg hoe het zit met de plannen om mee te stappen in een zorgbedrijf. “En lopen we dan niet het risico onze autonomie uit handen te geven aan dat zorgbedrijf?” vroeg hij zich voorts af.

“We willen in de eerste helft van 2017 stappen zetten op dat vlak”, reageerde Roos Vanwalleghem. “We bekijken momenteel of de oprichting van een zorgbedrijf of een EVA (Extern Verzelfstandigd Agentschap, red.) interessant is. De gesprekken met andere potentiële partners leverden de voorbije maanden niks op, dus ik overweeg sterk om zélf een zorgbedrijf op te richten, vanuit ons OCMW en volgens onze visie. Andere gemeenten kunnen daar dan later bij aansluiten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier