OCMW Diksmuide wil verdoken armoede aanpakken met dorpsrestaurant

Redactie KW

Vanaf dinsdag 16 september start de welzijnsdienst van het OCMW met een nieuw project, het sociaal dorpsrestaurant. Het is de Koning Boudewijnstichting die met de oproep op de proppen kwam in het kader van ‘Buurten op de Buiten’.

“Ere wie ere toekomt, het initiatief voor het sociaal dorpsrestaurant gaat uit van het lokaal dienstencentrum Ten Patershove”, legt OCMW-voorzitter Bart Laleman uit. “En omdat het ldc onder de vleugels van het OCMW valt, zijn we als stadsbestuur het initiatief zeer genegen. In feite beantwoorden we aan een oproep van de Koning Boudewijnstichting, die met het idee van ‘Buurten op de buiten’, netwerken wil uitzetten om verdoken armoede en vereenzaming op te sporen. Hiervoor krijgt Stad Diksmuide 5.000 euro subsidie. Voordien lieten we de mensen naar het centrum komen, nu gaan centrumdiensten naar de buitendorpen. Het sociaal dorpsrestaurant, een principe dat volledig in de beleidsvisie van de meerderheid past, is zo’n stap naar de kleinere dorpskernen.”

Experimenteel

“We beginnen kleinschalig. Op 16 september vindt het eerste sociaal dorpsrestaurant in het oc Ten Bercle in Pervijze plaats”, gaat Bart Laleman verder. “Daarna trekken we naar oc Volcraven in Oostkerke op dinsdag 21 oktober. Op 18 november is het weer de beurt aan Ten Bercle, en op 16 december in Volcraven. Daarna gaan we het project evalueren. In eerste instantie richten we ons dit najaar op de dorpskernen Oostkerke, Pervijze, Lampernisse en Stuivekenskerke. Als dit project voldoende respons krijgt, kunnen we erover nadenken om het eventueel naar andere deelgemeenten uit te breiden. We kregen al aanvragen van Esen en Leke. Maar eerst zien hoe het ‘aan de overkant van de IJzer’ loopt. Dan zien we wel.”

“Mensen die naar het sociaal dorpsrestaurant willen komen, worden er om 12 uur verwacht. Een middagmaal, dat bestaat uit soep, een hoofdgerecht en een dessert, kost 6 euro en het eten wordt bereid door dezelfde traiteur als van de lagere school. Het dorpsrestaurant wordt naast de eetzaal van de kinderen van de plaatselijke lagere school opgesteld, waardoor we ook het integratie-aspect tussen de verschillende leeftijden beogen. Het zijn de vrijwilligers van het ldc Ten Patershove die meehelpen. Mensen die geen vervoer hebben, geven een seintje; vervoer wordt dan geregeld.”

(MV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier