Nultolerantie op Hype-O-Dream en Voltage Festival in Zwevegem

Intensieve controles op verdovende middelen hebben ertoe geleid dat 211 personen aan een nadere fouille werden onderworpen in Waregem. © GV
Redactie KW

Naar aanleiding van het dancefestival Hype-O-Dream heeft de politiezone Mira samen met de organisatie sterk ingezet op nultolerantie wat drugs en geweld betreft. Ook op het Voltage Festival in Zwevegem zal geen drugs getolereerd worden.

De politiezone Mira, versterkt door de federale eenheden CIK West-Vlaanderen en CIK Brussel, de dienst hondensteun, het technisch steunteam van de scheepvaartpolitie, bewijsteams en verschillende lokale korpsen ontplooiden zaterdag op Hype-O-Dream in Waregem, een heus politiedorp. 180 politiemensen, een 70-tal medewerkers van de security en een 40-tal vrijwilligers van het Rode Kruis en medische diensten werkten samen om dit evenement in goede banen te leiden.

Intensieve controles op verdovende middelen, waarbij optimaal gebruik gemaakt werd van drugshonden, hebben ertoe geleid dat 211 personen aan een nadere fouille werden onderworpen. “39 bezoekers waren in het bezit van verboden middelen en werden de verdere toegang tot het festival ontzegd. 172 personen tekenden vals positief en mochten het terrein betreden”, aldus persofficier Michael Vanden Heede. In totaal werd voor 5.575 euro aan onmiddellijke schikkingen opgelegd.

Er werd onder andere 42 joints, 6 gram cannabis, 23 XTC-pillen, 8,6 gram cocaïne, 4 gram speed en 4 gram hasj in beslag genomen. Tijdens de uittocht van de festivalbezoekers werd samen met PZ Gavers een verkeerscontrole uitgevoerd. “Hier werden negen positieve alcoholcontroles (6 positief en 3 alert) uitgevoerd. Er was één voertuig waarin drugs gevonden werd (cannabis) en er werden 14 processen-verbaal van waarschuwing opgemaakt. Ook had er iemand zijn gordel niet om”, aldus Vanden Heede.

Het evenement kende een aantal kleinere incidenten, waaronder een aantal vechtpartijen. “400 personen kregen medische hulp van het Rode Kruis en 10 personen werden afgevoerd naar het ziekenhuis voor verdere verzorging. Er mag dus gesproken worden van een geslaagd Hype-O-Dream, zeker als je weet dat er zo’n 22.000 festivalgangers aanwezig waren.”

De persofficier vertrouwde ons toe dat eenzelfde aanpak zal toegepast worden op het Voltage Festival in augustus in Zwevegem.

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier