Noordzee wordt veiliger door Europees project

De veiligheid op onze Noordzee wordt door twee belangrijke instanties gegarandeerd. © BELGA
Redactie KW

De veiligheid op de Noordzee zal nog versterkt worden dankzij een Europees project dat de veiligheidsinstanties Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende en het Maritiem InformatieKruispunt (MIK) in Zeebrugge dichter bij elkaar brengt. Op die manier wordt een echte kustwachtcentrale opgericht. Dat meldt staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld). Het project start vrijdag.

De veiligheid op onze Noordzee wordt door twee belangrijke instanties gegarandeerd. Het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende komt in actie wanneer zich een schip of vaartuig in nood bevindt. Het Maritiem InformatieKruispunt (MIK) in Zeebrugge, waar douane, scheepvaartpolitie en Defensie samenwerken, gaat na of alle wetten op zee worden nageleefd.

De beeldgegevens en databanken van beide instellingen zullen worden gekoppeld, samen met de databanken van het Directoraat-Generaal Scheepvaart van de FOD Mobiliteit en Vervoer. De bedoeling van deze koppeling en gegevensuitwisseling is om een zo goed mogelijk beeld te hebben van wat er zich op ons Belgische deel van de Noordzee afspeelt. Die versmelting wordt mogelijk gemaakt door een Europese subsidie van 700.000 euro en moet over drie jaar volledig operationeel zijn.

Veiligheid verhogen

“Het is druk op onze Noordzee. Daarom is het belangrijk om een goed zicht te hebben op welke schepen wanneer in onze wateren varen. Dankzij het Europees project en de Europese subsidie verhogen we opnieuw de veiligheid op onze Noordzee. Zo kunnen we snel ingrijpen en de juiste veiligheidsdiensten inschakelen als er iets gebeurt”, aldus De Backer.

“Een duidelijke coördinatie en overzicht wat er waar gebeurt is dan ook cruciaal. Daarom stapt België mee in een Europees project om de Noordzee veilig te houden.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier