Noodoproep door vluchtelingen vanuit koeltransport leidt tot zoekactie

Redactie KW

Toen de politie de vrachtwagen in kwestie uiteindelijk had gelokaliseerd, bleken ze allemaal al de vlucht te hebben genomen.

Vrijdagochtend liep bij de centrale politie-meldkamer van West-Vlaanderen een noodoproep binnen van een vluchteling. Hij zei samen met zes anderen, waaronder ook kinderen, in een koeltransport te zitten, en in levensgevaar te verkeren. De politie zette meteen alles op alles, al waren de beschikbare gegevens beperkt: al wat ze wisten, was dat het om een witte koelwagen met Bulgaarse nummerplaat ging.

Tussen de yoghurt

Toen bleek dat het signaal in de regio van Zeebrugge actief was, ging de scheepvaartpolitie van Zeebrugge, samen met de politie van Brugge, de havenregio uitkammen. De terminals in de haven en de transportfirma’s in de transportzone werden bevraagd. Uiteindelijk troffen ze een dergelijke koeltransport aan in de transportzone van Zeebrugge. De Bulgaarse chauffeur zei dat hij er de laaddeuren had geopend en dat er meteen een groep mensen van tussen zijn lading yoghurt was gesprongen en het op een lopen had gezet.

De man werd gearresteerd voor verder onderzoek naar eventuele betrokkenheid bij mensensmokkel, maar mocht ondertussen beschikken. Hij heeft zijn rust genomen buiten de provincie West-Vlaanderen, waar de vluchtelingen in zijn koelwagen zouden zijn geklommen of gestoken. De vluchtelingen zelf zijn intussen met de noorderzon verdwenen. Ook na verdere opzoekingen via De Lijn en de PZ Damme/Knokke-Heist konden ze niet meer worden aangetroffen.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier