“Nood aan psychische hulp voor jongeren in Oostende”

Ringo Vandermeeren van het JAC: "Wij proberen jongeren een luisterend oor te bieden, maar mensen met echt een psychische problematiek, zitten hier niet op hun plaats." © HH
Redactie KW

Het CAW Noord-West-Vlaanderen trekt aan de alarmbel over de nood aan psychische begeleiding en therapie bij kinderen en jongeren.

“De vraag naar psychische hulpverlening bij kinderen en jongeren merken wij op diverse vlakken”, zegt Ringo Vandermeeren, hulpverlener bij het jongerenadviescentrum JAC in Oostende. “Zowel hier als op het algemeen onthaal van het CAW en bij de vrouwen met kinderen in onze vrouwenopvangcentra zien wij die nood. En er is wel hulpverlening in Oostende: de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) Noord-West-Vlaanderen en Prisma hebben een aanbod voor kinderen en jongeren, maar er zijn lange wachtlijsten en het kan zes maanden tot een jaar duren voor je geholpen wordt.”

“Een kind of jongere met een acute vraag kan niet zo lang wachten. Natuurlijk kan je ook bij een privétherapeut terecht in Oostende, maar dat is niet goedkoop: voor een gesprek van 50 minuten betaal je 45 euro. Bepaalde ziekenfondsen betalen een aantal gesprekken terug, maar niet allemaal. Terugbetaling zou een goede oplossing zijn, al heb je ook problemen die in drie gesprekken niet op te lossen zijn, maar een langere therapie vergen. Dat leidt tot een vorm van klassenhulpverlening. Wie geld heeft, krijgt een therapeut, wie dat niet heeft, komt op de wachtlijst van het CGG terecht en wordt pas geholpen als de hulpvraag niet meer acuut of niet meer vindbaar is.”

“Met welke situaties we zoal geconfronteerd worden? Kinderen en jongeren met problemen thuis, die iemand dierbaars hebben verloren, die lijden onder een scheiding of relatieproblemen van de ouders, zelfmoordgedachten, oorlogstrauma’s, psychische of fysieke mishandeling door ouders, ouders met psychische problemen…”, somt Ringo op. “Het JAC is bedoeld voor kinderen vanaf twaalf, maar er zijn ook kinderen uit het lager onderwijs die kampen met deze problematieken. De CLB’s detecteren die vaak.”

TEJO

“Vorig jaar kregen wij 1.200 verschillende jongeren over de vloer. Daarvan heeft één of drie nood aan psychische of psychiatrische hulp”, schat Ringo. “In Antwerpen, Gent, Kortrijk en Brugge kunnen zij terecht bij TEJO, wat staat voor ‘Therapeuten voor Jongeren’. Via TEJO zetten professionele therapeuten zich gratis en vrijwillig in voor gesprekken met jongeren tussen 10 en 20 jaar, die nood hebben aan psychische hulp. Een eerste gesprek kan heel snel, dikwijls dezelfde week nog.”

“Wij zouden graag hebben dat er ook in Oostende een TEJO-werking start. Er zijn zeker vrijwilligers te vinden in Oostende“, maakt Ringo zich sterk. “Maar er moet een organisatie zijn: administratieve ondersteuning, een locatie, middelen… We weten dat de stad oren heeft naar onze vraag. En wij willen ons steentje bijdragen tot de oprichting.”

Schepen Tom Germonpré laat weten dat er al besprekingen lopen over de oprichting van een TEJO in Oostende. “Een en ander wordt afgetoetst met de verschillende partners”, vertelt hij.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier