Nog op heel wat plaatsen slechte gsm-ontvangst

Systeembeheerder Frederik Vlaemynck met de 'prehistorische' pagers waarmee in De Lovie noodgedwongen gewerkt wordt. © Foto TOGH
Redactie KW

Uit ons onderzoek naar gsm-ontvangst blijkt dat mobiel bellen, sms’en en internetten op veel plaatsen in onze provincie nog geen evidentie is. Vooral grensgebieden kampen met problemen.

In de maand juni kon iedereen slechte gsm-ontvangst melden op onze website kw.be. In totaal deden 550 mensen dat, vanuit de hele provincie. Negatieve uitschieter was Poperinge, waar heel wat deelgemeenten en gehuchten met gebrekkige gsm-ontvangst kampen. Klachten kwamen in de eerste plaats uit Krombeke en Abele, maar ook uit Roesbrugge, Sint-Jan-ter-Biezen, en de Lovie. Die laatste, een bosrijk domein met een centrum voor mensen met een beperking, is de grootste werkgever van Poperinge. Werknemers communiceren er met elkaar via een 35 jaar oud pagersysteem, omdat er helemaal geen gsm-signaal is.

Ook op andere plaatsen is het gsm-bereik problematisch. Schuiferskapelle, deelgemeente van Tielt, blijkt te ver van de gsm-masten te liggen. En in de groene villawijk Vorsevijvers in Wingene kan niemand bellen of sms’en. Opvallend is dat het hele grensgebied met Frankrijk, van De Panne in het noorden tot Rekkem in het zuiden, ontvangstproblemen kent. Inwoners schakelen er – vaak ongewild – over op sterkere Franse netwerken.

“Enkel rendabele masten”

De drie providers met een eigen netwerk – Proximus, Orange (het vroegere Mobistar) en Telenet, dat Base overnam – zeggen begrip te hebben voor de klachten. Ze beloven de meldingen te gaan onderzoeken en waar nodig nieuwe antennes te installeren. Een mast moet natuurlijk wel rendabel zijn, klinkt het, en dat is in dunbevolkte (grens)gebieden niet altijd het geval.

Alle meldingen zijn in kaart gebracht op www.kw.be/geenontvangst.

(PJB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier