Nog geen oplossing voor overwelfde Speibeek in centrum van Dentergem

Redactie KW

Om de fundering van de huizen te verstevigen, werkte de provincie onlangs aan de Speibeek. Wat er gebeurt met de overwelfde zone, is nog een raadsel.

De Speibeek kruist het centrum van Dentergem en is op diverse plaatsen overwelfd. Onlangs pakte de provincie West-Vlaanderen ook het stuk aan tussen de Baljuwstraat en de Wontergemstraat, een stuk van 30 meter lang is dat. “Dat gebeurde om verschillende redenen”, zegt Bart Naeyaert (CD&V), gedeputeerde voor Integraal Waterbeleid.

Aan beide zijden van de waterloop was er geen vrije zone voor het onderhoud van de gebouwen op de oever. “Door de kracht van het water waren de funderingen bedreigd. Voor de veiligheid en om de stabiliteit van de huizen te garanderen zijn in de waterloop nu kokers geplaatst”, aldus Naeyaert.

Integreren in dorpsplein?

Van de gelegenheid werd ook gebruik gemaakt om het vuil en het proper water af te koppelen. Het afvalwater liep er nog ongezuiverd in de Speibeek. “De kwaliteit van het water in de Speibeek is al een heel stuk verbeterd”, zegt Bart Naeyaert. “Hoe de ruimte nu ingevuld zal worden is aan de gemeente, in samenspraak met de provincie. De mogelijkheid bestaat om dit later eventueel te integreren in het dorpsplein.” In totaal hebben de werken 100.000 euro gekost.

Oppositieraadslid Tony Vandemaele (FOCUS8720) polste naar het vervolg in dit dossier. Burgemeester Koenraad Degroote heeft nog geen idee wat het zal worden. “De kwestie werd nog nooit besproken. Wij wachten eerst op een bezoek van de bevoegde provinciedienst vooraleer we de zaak verder bekijken.”

(evwd/evwd)