Nog geen NMR-scanner voor Sint-Andries Tielt

In Tielt staat nog geen NMR-scanner. (Foto a) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Het Sint-Andriesziekenhuis blijft de ambitie hebben om een hoogtechnologische NMR-scanner te kunnen plaatsen, maar stuit voorlopig op een ‘njet’ van de Raad van State.

Op vandaag is het Sint-Andriesziekenhuis Tielt een NMR-loos ziekenhuis. Een NMR-scanner (nuclear magnetic resonance) bestaat uit een beweegbare tafel waar de patiënt op plaatsneemt die nauwkeurig in een holle cilindrische magneet kan worden geschoven.

In tegenstelling tot de klassieke radiografie wordt bij NMR-onderzoek geen gebruik gemaakt van röntgenstralen (‘X’-stralen), maar van magneetkracht en radiogolven. Via een open tunnel worden doorsnedenfoto’s van het menselijk lichaam genomen. “Doordat opnamen in elke gewenste richting kunnen worden gemaakt doordat de onderzochte regio in verschillende dimensies kan worden afgebeeld, biedt NMR-onderzoek ontzettend veel en gedetailleerde informatie”, duidt Peter Lauwyck, algemeen directeur van het Sint-Andriesziekenhuis Tielt.

Basisuitrusting

“Sinds geruime tijd vragen alle ziekenhuizen om over NMR-technologie te kunnen beschikken, vandaar de procedure bij de Raad van State samen met andere ziekenhuizen die niet over een NMR beschikken”, duidt Peter Lauwyck, algemeen directeur van het Sint-Andriesziekenhuis Tielt. “Ondertussen is er een brede consensus dat deze apparatuur als basisuitrusting kan gezien worden van een acuut ziekenhuis. Door de budgettaire beperkingen op federaal niveau wordt het aantal toestellen echter beperkt.”

De vzw Sint-Andriesziekenhuis vroeg op 24 februari 2011 aan de administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid een erkenning voor een NMR-toestel. Dat verzoek werd geweigerd en de vzw Sint-Andriesziekenhuis trok vervolgens naar de Raad van State. Volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid was de maximumgrens bereikt.

(LVA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt van vrijdag 11 april