Noela van de Smisse in Aalbeke denkt nog lang niet aan stoppen

Noela Vercruysse van de Smisse. © EDB
Redactie KW

Op 1 september was het 47 jaar geleden dat Noela Vercruysse en haar man, wijlen Hubert Lepers, café De Smisse in Aalbeke openden.

In de vroegere paardensmidse van Huberts vader openden Noela en Hubert op 1 september 1970 hun café ‘De Smisse’. Nadat Hubert op Valentijnsdag 2000 overleed, runde Noela het café verder in haar eentje. Hoewel Noela op Kerstmis 75 jaar wordt, denkt ze nog niet aan stoppen. “Ik vier voortaan elke verjaardag van het café en ik hoop natuurlijk dat ik de 50ste verjaardag kan vieren, maar niemand weet hoe lang je gezondheid dit verder toelaat”, zegt ze. Noela doet het wel wat kalmer aan en sluit haar café nu op zondag kort na de middag tot dinsdag. “Zo kan ik ook eens ergens naartoe, zonder te moeten klaarstaan om tegen 17 uur mijn deuren weer te openen.”

Noela doet het meeste nog alleen. “Tegen dat mijn deuren ‘s morgens ope gaan, heb ik alles al gepoetst. Mijn kleinzoon Lander komt op zondagmorgen eens helpen als hij niet moet voetballen. Hij volgt het zesde jaar hotelschool in Kortrijk en hij zegt altijd dat hij in mijn café later een bistrootje wil maken.”

Wielrenners

Noela, die een echte koersliefhebber is, maakt ook geregeld tijd voor ontspanning. Zo trok ze al naar de vierdaagse van Wallonië met een vriendin en plant ze binnenkort om vier dagen na elkaar enkele koersen te gaan bekijken zoals de Grote Prijs van Briek Schotte en Vianden-Geraardsbergen. Noela is fan van Jasper Stuyven en de Smisse is het lokaal van Bjarne Vanderbeke en de fanclub van Marco Marcato. “Binnenkort wordt hier de club van deze wielrenner gevestigd.”

Naast wielerfanclubs is er in de Smisse ook een kaartersclub en is het café het lokaal van FC Scara B, die in de Schepen Byttebiercompetitie voetbalt. Het hele weekend trakteert Noela de eerste consumptie aan haar klanten.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier