Noël Vannoorden, overste Broeders Van Dale, overleden in Kortrijk

Redactie KW

In wzc De Pottelberg in Kortrijk is broeder Noël Vannoorden op vrijdag 22 september overleden. Hij was op 11 november 1935 in Menen geboren en was overste van de Broeders Van Dale.

Noël Vannoorden overleed op 81-jarige leeftijd.
Noël Vannoorden overleed op 81-jarige leeftijd.© BWB

Hij was als Broeder Rudolf geprofest in 1953 en studeerde dan voor onderwijzer in Torhout. Van 1955 tot 1958 gaf hij les in de Broederschool in Heule. Hij trok toen enkele jaren naar Congo en keerde in 1964 terug. Opnieuw stond hij voor de klas in Heule en in 1965-66 was hij directeur van de Broederschool in Heule. Daarna gaf hij les in Torhout. In 1970 trok hij naar Rwanda waar de Broeders Van Dale een technische school stichtten. In 1994 moest hij wegens de genocide naar België geëvacueerd worden maar later keerde hij nog terug naar Rwanda, waar hij nog tot 2000 bleef. Hij had 35 jaar in Afrika gewerkt. In augustus jl. kwam hij nog in het nieuws toen een Rwandese oud-studente hem kwam opzoeken.

De Broeders Van Dale hebben een grote rol gespeeld in de onderwijswereld in Kortrijk en erbuiten. De congregatie werd in 1761 gesticht door Jozef Van Dale, naar wie het Van Daleplein genoemd is. Ooit telden ze vijf scholen in Kortrijk alleen, onder meer de Sint-Paulusschool, waar burgemeester Van Quickenborne nog school gelopen heeft. Broeder Noël Vannoorden was er laatst nog lid van het beleidscomité.

Het hoofdklooster van de broeders Van Dale bevond zich eerst aan de Kring, nadien in de Vanden Peereboomlaan. De laatste broeders – ze waren toen in totaal nog met zeven – verlieten in 2014 het klooster. Broeder Noël woonde vele jaren met enkele medebroeders in een huis aan het Marie-Joséplein. Nadien ging hij een assistentiewoning betrekken in Hoog Mosscher. Broeder Noël volgde in 2005 broeder Jos Coene op als laatste overste. Nu zijn er nog maar twee broeders in leven.

De afscheidsviering vindt plaats op vrijdag 29 september om 10 uur in de kapel van wzc De Pottelberg.

(NOM/foto BWB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier