Noël Charles zet zich met ABIBE in voor Indonesië

Enkele maanden terug stichtte een viertal mensen Anak Bangsa Indonesia vzw, afgekort tot ABIBE. Op de foto zie je Etienne Vandewaetere, Mia Fournier, Emy Handayani Setyaningsih en Noël Charles. Johan Pype was afwezig wegens ziekte. © EG
Redactie KW

Enkele maanden terug stichtte een viertal mensen Anak Bangsa Indonesia vzw, afgekort tot ABIBE. De organisatie zet zich in voor kinderen, daklozen en ouderen in de gemeente Solo op het eiland Java. De hoofdzetel van ABIBE is in de Motestraat in Ieper gevestigd.

Het stichtingsverhaal begint bij ingenieur Noël Charles (67) die in 1973 als verkoper bij Picanol begon. “Ik was wereldreiziger voor mijn werk en bezocht onder meer tal van Aziatische landen”, vertelt Noël Charles. “Later startte ik mijn eigen bedrijf Nctexmach. In 2016 werd ik echter getroffen door een beroerte en heb alles moeten opgeven. In november vorig jaar ben ik nog eens alleen naar Indonesië gereisd omdat ik wou bewijzen dat ik het nog kon. Ik ontmoette daar opnieuw de Indonesische Emy die ik eigenlijk al ruim 20 jaar ken. Zij doet vrijwilligerswerk voor weeskinderen, daklozen en ouderen maar heeft geen geld om alles tot een goed einde te brengen.”

Pater Jérome Pattyn

“In navolging van de Ieperse pater van Scheut, Jérome Pattyn, die in 2012 overleed, stichtten wij Anak Bangsa Indonesia vzw”, vervolgt Noël Charles. “Als niet-politiek gebonden non-profitorganisatie werken we samen met de Indonesische vzw Yayasan Hati Tulus Indonesia. Ons eerste en belangrijkste doel is ervoor zorgen dat 20 weeskinderen uit het Indonesische Solo onderwijs kunnen genieten. Wij zorgen voor uniformen, schoolgerief en schoolgeld. Dit is een kleinschalig project dat we bewust laagdrempelig willen houden.”

“We willen mensen hier ook bewust maken van het andere Indonesië”

“Parallel met ons project steunen we het werk van Emy Handayani Setyaningsih die zich ook focust op de hulp aan weeskinderen en steun voor daklozen en ouderen. We willen de mensen hier ook bewust maken van het ‘andere Indonesië’, ver van de paradijselijke stranden van onder meer Bali. Intussen organiseerden we reeds één activiteit en staan er een viertal andere op de agenda.”

Wijnproeverij

De vzw Abibe neemt op zaterdag 18 augustus deel aan de open tentoonstelling ’30ste Retriever Happening in het Kasteel Hemsrode – Anzegem’. “We organiseren er een wijnproeverij met de bekroonde Montebergwijn uit Heuvelland“, vervolgt Etienne Vandewaetere. “Vanaf september dienen we projecten in bij de Noord-Zuidraad om activiteiten te organiseren. In november voorzien we een pannenkoekennamiddag en bingo in het oc Loker en in december zijn we present tijdens de cadeaubeurs in de Ieperse stadshallen waar Balinese beelden verkocht worden. Begin juli namen we deel aan het Wereldfeest in Ieper waar we 185 Indonesische maaltijden verkochten. De opbrengst van dit alles gaat integraal naar de 20 Indonesische weeskinderen“, besluit Etienne Vandewaetere.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier